Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2006 11:27 - Мозер - вечната Амбър
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1006 Коментари: 1 Гласове:
0



Мозер - вечната Амбър Тя е факир в умението да печели от грешките на десните мъже
Пепа Витанова

 

Ако си представим дясното като едно голямо семейство, може да кажем, че баба Сиси надживя синове, дъщери, зетьове и снахи, а също и много от внуците. Енергичната Анастасия Мозер гъвкаво лавира между ляво, дясно и център. Винаги се проявява в нова светлина, периодично заформя около себе си разни коалиции - от ОДС до "баба, внуче и куче" (обединението с Дилов-син и Софиянски). Преди седмица поднесе поредната изненада - обяви Бойко Борисов за голямото си внуче.
Сиси е играч от класа, тя е Сокола на оранжевите. Мозер и Доган са единствените лидери на политически партии, които запазиха поста си през всички катаклизми на промяната. Ако водачът на ДПС минава за гаранта на мирния преход, Сиси изгради образ на най-последователния радетел за обединението на дясното. "Всички десни срещу БСП" е формулата, от която тя никога не се отказа. Първа предупреди в края на 90-те, че у нас се очертават три десни крила. Опитваше се да посредничи за обединението на Иван Костов и Надежда Михайлова, а после и за диалога между Петър Стоянов и ДСБ. Първа прозря какво ще се случи на последната кандидатпрезидентска кампания, от лятото предупреждаваше: "Ще е срам, ако на тези избори се явят само Първанов и Сидеров."
Почетната председателка на БЗНС-НС минава за контрапункт на корумпираните от елита. "Не се вписвам в настоящия политически ландшафт" е любима нейна фраза. Винаги е обичала да изтъква своята принципност и неподкупност. Факт е, че никой досега не успя да я уличи в обратното. Тя е от малцината, които гледат на пребиваването си в политиката не като начин да решат личните си проблеми, а като на обществен ангажимент. След мандат в 4 поредни парламента не добави нищо към имотното си състояние. С което доказа, че когато си богат (наследник е на прекрасен апартамент от 200 кв. м срещу Народното събрание и има семейна къща във Вашингтон), по-трудно се поддаваш на материални изкушения.
Но на удоволствието от надиграването в политиката Мозер не може да устои. Пътуванията й до Америка в сюблимни за страната ситуации се превърнаха в нейна запазена марка.
Когато се гласуваше вот на недоверие на кабинета на Симеон, тя отлетя за Вашингтон и така направи вота успешен, а и вкара съратниците си от "Новото време" във властта. Пак се озова във Вашингтон след парламентарните избори през 2005. Сиси отлетя за САЩ и когато синият формат гласуваше номинациите за кандидатпрезидентска двойка преди 2-3 месеца, а после, както написаха в един форум: "бабата се разсърди, че вместо нея са избрали дядото".
Всички сценарии за свалянето на Мозер са се проваляли досега. Враговете й се множат, прегрупират, правят й засади, явяват й се в гръб - все по-млади, образовани и снажни, но тя е неизменният победител. Опонентите й твърдят, че "освен себе си тя не харесва никой друг". Не е точно така. Сиси си пада по младоците. А и те не могат без нея, кой ли не бе под нейното крило: Праматарски, Костов, Софиянски, Каракачанов, гергьовденци, Венци Върбанов. Тя е факир в умението да извлича дивиденти от грешките на десните мъже. Младоците си мислят, че я използват, но всъщност е обратното. И сега така ще стане. Тя уж се оттегли от оперативна партийна дейност, но издейства членовете на Постоянното присъствие на БЗНС-НС да са вече 14. Мъдрата Мозер знае, че при такава множественост никой не е истински шеф и бъдещите дрязги са неизбежни. Разделяй и владей е изпитаната й тактика.
Авторката на първия ни законопроект срещу дискриминацията на жените признава: "В политиката съм преживяла много предателства, но съпругът ми Чарлз никога не ме предаде". Дъщерята на Г. М. Димитров има едно от най-стабилните семейства сред политиците. В него тя е главата, а нейният "Хъни" е интелектуалният двигател. Чарлз е професор славист, преподавател по руска класическа литература, един от най-добрите американски изследователи на българската литература. Сиси също не му отстъпва по научни титли. Тя е доктор по романски езици и литература в университета "Джордж Вашингтон", САЩ, има бакалавърска степен по френски език и магистърска от Института за езици и лингвистика в Джорджтаун. Двамата се женят през 1968 г. в протестантска църква във Вашингтон. Когато през 1992 г. от СДС предлагат на журналистката от радио "Гласът на Америка" Анастасия Мозер да обедини казионното БЗНС с николапетковистите, Чарлз тръгва без възражения към България.
Поучително е как оранжевата дама влезе и под кожата на Бойко Борисов. В началото на тази година враговете сред заместниците й набраха преднина - прогонваха я от форуми с кордон от яки момчета, махнаха я от поста директор на
в. "Земеделско знаме", сформираха отделна земеделска формация. Мозер отреагира премислено и актуално: обвини опонентите си в корупция, в кадруване в общинските софийски фирми "Озеленяване" и "Общински пазари" и дори ги нарече хора на Филчев и Софиянски. Така спечели Генерала. Някои казват, че съдружието на Мозер и Борисов ще постави началото на сдобряването на селото и града. Но по-важното е, че се докосват две емблематични фигури с невероятен заряд от енергия и доста симпатизанти зад гърба си. От това ще лумне пламък, който дори и да не освети България, във всички случаи ще измете голяма част от сегашния политландшафт.



Тагове:   Мозер,


Гласувай:
0



1. анонимен - здравейте
13.08.2008 13:15
Здравейте вие сте големи Боклуци! Нямате право да използвате абривиатурата БЗНС-НС. Стефан Личев не Ви прави никакъв проблем, а Вие продължавате да вършите глупости и да разделяте и без това разделените земеделци. Имам доказателства, че конгресът Ви на 21 май 2006 година, както и следващите са нелегитимни, защото наша членка, която симпатизира на Мозер е присъствала въпреки решението на общинската организация и на местната организация. Имам доказателства, че Моньо Христов й е дал пари за да плати членския внос на още 2 члена към Вас. Как не Ви е срам, ако пусна тази информация по медиите, как ще се почуствате?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578225
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930