Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2007 14:43 - ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ РИМСКИТЕ ДОГОВОРИ: БЕРЛИНСКА ДЕКЛАРАЦИЯ
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове:
0



От векове Европа е идея, въплътила надеждата за мир и разбирателство. Тази надежда вече е осъществена. Европейското обединение направи възможни мира и благоденствието. То създаде чувство за общност и преодоля различията. Всяка държава-членка допринесе за обединяване на Европа и укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Стремежът на народите от Централна и Източна Европа към свобода превърна в минало противоестественото разделение на Европа. Европейската интеграция е доказателство, че сме усвоили болезнените уроци на една история, белязана от кървави конфликти. Днес живеем заедно, нещо невъзможно в миналото.

Ние, гражданите на Европейския съюз, имаме добрата участ да сме обединени.

І.

В Европейския съюз ние превръщаме общите си идеали в действителност - за нас човешката личност стои над всичко. Нейното достойнство е неприкосновено. Нейните права са неотменими. Жените и мъжете имат равни права.

Ние се стремим към мир и свобода, към демокрация и върховенство на закона, към взаимно уважение и споделена отговорност, към благоденствие и сигурност, към търпимост и съпричастност, към справедливост и солидарност.

Начинът, по който живеем и работим заедно в Европейския съюз, е единствен по рода си. Негов израз е демократичното взаимодействие между държавите-членки и европейските институции. Европейският съюз се гради върху равноправието и
основаното на взаимна подкрепа сътрудничество. Това ни позволява да постигнем справедливо равновесие между интересите на държавите-членки.

Европейският съюз съхранява идентичността и многоликите традиции на своите членове. Нас ни обогатяват откритите граници и живото многообразие от езици, култури и региони. Много са целите, които можем да постигнем не поединично, а само в единодействие. Задачите се разпределят между Европейския съюз, държавите-членки и техните региони и местни власти.

ІІ.

Изправени сме пред големи предизвикателства, които надхвърлят националните граници. Нашият отговор на тези предизвикателства е Европейският съюз. Само заедно можем да съхраним и в бъдеще идеала си за европейско общество за доброто на всички граждани на Европейския съюз. Този европейски модел съчетава икономическия успех и социалната отговорност. Общият пазар и еурото ни правят силни. С тях можем да придадем на нарастващата взаимозависимост на глобалната икономика и на постоянно засилващата се конкуренция на международните пазари форма, съответстваща на нашите ценности. Богатството на Европа е в знанията и способностите на нейните хора; това е ключът към растежа, заетостта и социалното единство.

Заедно ще се борим срещу тероризма, организираната престъпност и нелегалната имиграция. Защитаваме свободите и гражданските права и в битката срещу онези, които им се противопоставят. Никога вече не трябва да се дава възможност за изява на расизма и ксенофобията.

Ние отстояваме мирното решаване на световните конфликти и гаранциите, че хората няма да стават жертва на войни, тероризъм и насилие. Европейският съюз се стреми да подпомага свободата и развитието в света. Искаме да прогоним бедността, глада и болестите. Решени сме и занапред да играем водеща роля в тази борба.

Решени сме заедно да стоим начело в енергийната политика и опазването на климата и да дадем своя принос за предотвратяване на глобалната заплаха за промяна на климата.

ІІІ.

Европейският съюз ще продължава и в бъдеще да се гради на откритостта и волята на своите членове да работят съвместно за укрепване на вътрешното развитие на Съюза.

Европейският съюз ще продължава да работи за демокрация, стабилност и благоденствие и отвъд своите граници.

С обединението на Европа една мечта на предишните поколения се превърна в действителност. Нашата история ни напомня, че трябва да запазим това за благото на идните поколения. По тази причина трябва непрестанно да обновяваме политическия облик на Европа в крак с времето. Ето защо днес, 50 години след подписването на Римските договори, ние сме обединени от целта да поставим Европейския съюз на нова обща основа преди изборите за Европейски парламент през 2009 г.

Защото знаем, че Европа е общото ни бъдеще.

 



Тагове:   декларация,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578449
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930