Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2007 11:20 - При земсиситите земеделското единство е факт
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 982 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.07.2007 11:20


Zms.blog.bg – територия на свободната мисъл

Земеделският младежки съюз не е просто обичайната структура в съответната възраст към една политическа организация. Земеделският съюз при БЗНС-НС е структура със собствено движение и физиономия в обществено-политическото пространство. Повечето от големите имена в земеделското движение още в ученическа възраст са влизали в редовете на ЗМС. Знак, че нещо в тази политическа общност привлича по особен начин младите хора.

Земсистите не приличат на младежите от ДПС, които Доган грижливо отглежда, обучава и дисциплинира. В това не би имало нищо лошо, ако не стоеше толкова категорично опцията за послушание и вярност към лидера. Земсистите не приличат и на бившите комсомолци, които днес не са така активни, но трагикомически още в младите си години вече наподобяват на своите „учители” в партията-столетница.

 Земсистите са момчета и момичета с характер

 каквито междувпрочем са техните бащи и деди - земеделците. Земсистите са изпълнителни, трудолюбиви и безкористни, когато трябва да се върши съюзна работа, но не са послушковци. В същото време имат силно чувство за йерархия, защото повечето от тях носят каузата в сърцата си не привнесена отвън, а изстрадана чрез съдбата на фамилията. Което по особен начин ги обвързва със земеделската идея.

Като всички млади хора и земсистите носят в себе си усещането и убеждението, че промяната е в техните ръце. Затова и енергията им е неуморна. Те не се оплакват, че години наред организацията на повечето големи земеделски форуми е тяхно мълчаливо и акуратно дело. Защото вярват, че това им е работата и такъв е пътят за себедоказване в съюза. И са щастливи, когато чуят публично „Благодаря” за свършеното.

Резултатът от съвестната им и безкористна работа за земеделското дело не закъсня – тъкмо

 земсистка отиде на най-престижното за страната ни място – в Европейския парламент  

 В днешното информационно общество земсистите по естествен начин намират своя територия и в Интернет пространството. ZMS.BLOG.BG се списва и поддържа от петима земсисти от ЗМС-София – Елица Христова, инж. Тодор Стоянов, Славчо Гаврилов, Георги Димитров и Валентин Стамов-син. Доскоро в тяхната компания беше и Петя Ставрева и е само въпрос на време младата дама от БЗНС-НС да внесе европейски привкус в интернет-пространството, обитавано от младежите.

Всеки от петимата се заявява със собствена физиономия в блога. „Не следвай път - върви, където няма път и остави следа!” заявява своенравната на пръв поглед, но всъщност ужасно изпълнителна и трудолюбива Елица Христова. Инженерът Тодор Стоянов е предпочел познатото поле на професионалното: „Границите на моя свят са моите експерти”. Славчо Гаврилов е сметнал за по-важно веднага да обясни какво е Земеделски младежки съюз – чувството за свръхотговорност у Славчо е пословично. „Това е моят блог, в който можем да обсъждаме нещата, които искаме да променим в родината си ;), уж закачливо отправя покана за разговор мисловният Валентин  Стамов-син. Най-ярката фигура сред софийските земсисти безспорно е Георги Димитров. И макар че пламенният нрав на Жоро понякога изглежда леко стряскащ, без неговата енергия всички едва ли биха се чувствали в такава степен увлечени в делата. Знакова за Жоро е думата достойнство – тя стои преди всичко в личния му блог – като дадена мъжка клетва.

Всички тези натрупвания доведоха до един радостен и простичък факт – земеделското обединение при земсистите отдавна се случи. Те не се делят на пинчевисти, николапетковисти или мозеристи. Ако го правят, то е формално.

Те просто се чувстват едно цяло.

 Затова е обяснимо нетърпението им нещата да се случат по-бързо и „в голямата организация”. И не разбират кое пречи. Или разбират, но не искат да го приемат. В този смисъл миналото винаги е морален длъжник на бъдещето.

Дано тези, донякъде общи и донякъде субективно повлияни от личната емоция думи, бъдат малък знак на благодарност към земсистите. „Да се даде път на младите”, е заръката на бай Милан Дренчев, доайен на земеделското движение у нас. Да се даде. Заслужават го и доказват себе си непрекъснато.  

      




Гласувай:
0



1. анонимен - Tova e Fakt
20.07.2007 08:07
BRAVO
Napalno vi podkrepiam, makar i zad goliamata lokva pri golenite sgradi
Nicky
цитирай
2. анонимен - смели неуморни
29.09.2007 01:13
на Бьлгария са и нужни точно такива смели момичета и момчета за да ни поведат кьм единство
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 576157
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031