Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2007 13:06 - "Не си губете времето и парите. От вас се очаква повече действие и ефективност." Доклад на Европейскта комисия за напредъка на България
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.07.2007 15:35


image

Ingeborg Graеssle, член на Групата на ЕНП-ЕД и координатор на комисията по бюджетен контрол и

Петя Ставрева, член на Групата на ЕНП-ЕД

 

На днешното заседание на членовете на групата на ЕНП-ЕД в комисията по бюджетен контрол Ingeborg Graеssle, евродепутат и координатор на най-влиятелната политическа група в Европейския парламент представи Петя Ставрева като нов член на комисията. Тя изтъкна важността на работата на българската евродепутатка за наблюдаването на напредъка на България в усвояването на структурните фондове и административния капацитет.

Graеssle каза: "Българското правителство трябва да даде конкретни резултати и да засили сътрудничеството си с Европа и страните-членки. Аз винаги съм поддържала идеята за строг мониторинг на Българя, защото Европа очаква бърз напредък от страна на България. Не си губете времето и парите. Съюзът ви отпуска пари, които България не успява да усвои. От вас се очаква повече действие и ефективност."

Петя Ставрева запозна колегите си със заключенията на доклада на Европейската комисия от 27 юни 2007 годинa. Според нея Комисията констатира недостатъчен напредък в следните области: съдебната реформа, борбата с корупцията по високите етажи на властта, организираната престъпност и земеделието.

 

Ставрева каза: "Три са основните точки върху които искам да обърна Вашето внимание. Първо, българските граждани осъждат неефикасната политика на правителството в чувствителните области, като социалната политика, здравеопазването, образованието и регионално развитие.

 

На второ място, въпреки че българите са равноправни пред закона, всеобщо е общественото мнение, че някои се ползват с привилегии. Осезаема е и обвързаността на управляващите с икономически групировки и интереси. Според експертите 30%  от българската икономика е представена от сивия сектор.

 

Трето, бих желала  да Ви предупредя, че съществува реален риск 20% от субсидиите за фермерите да бъдат орязани поради липсата на акредитирана разплащателна агенция и работещата интегрирана система за администриране и контрол."

 

Ставрева каза в заключение, че докладът на Европейската комисия е  критичен и че алармира за неспособността на българското правителство да докаже капацитета на България като равноправна държава-членка на ЕС.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578477
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930