Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2007 12:35 - Повече прозрачност за българските получателите на средства от земеделските еврофондове.
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
0



По време на пленарната сесия в Брюксел eвродепутатите гласуваха консултативен доклад за подобряване на прозрачността на финансирането на земеделските производители от ЕС. Te предлагат в интернет да бъдат публикувани всички национални списъци с получателите на директните помощи от ЕС. Интернет-страницата на Европейската комисия ще дава достъп до интернет-страниците на разплащателните агенции в държавите-членки.

 

След гласуването в пленарна зала Петя Ставрева, евродепутат от групата на ЕНП-ЕД каза: "В България трябва да се знае кой, кога и какъв ресурс е ползвал от европейските пари в агросектора. Със съжаление констатирам, че нашата страна не е сред четиринадесетте държави-членки, публикували информация за плащанията по линия на ОСП в страницата на Европейската комисия. "

 

Според докладчикът в сянка от групата на ЕНП-ЕД  Алберт Дес от Гемания, европейските земеделци трябва да се чувстват удовлетворени от предложението на Парламента. Съветът на Министрите ще вземе окончателното решение, но се очаква те да вземат под внимание  предложенията на ЕП, което ще е в интерес на цялото европейско земеделие.

 

През март Европейската комисия предложи изменения към регламента относно финансирането на ОСП с цел по-голяма прозрачност, по-ясно дефиниране на обхвата на регламента, както и затягане на правилата за глобите при проблеми в контролните системи на държавите-членки.

 

Втори важен елемент на новоизменения регламент предвижда публикуването на данни за плащания от  Фонда за развитие на селските райони и за допълнителните плащания от изцяло националните фондове.

 

Членовете на ЕП подчертават, че е наложително да се включат съществени правни разпоредби за защита на данните и разпоредби за основните елементи на публикуваните данни в регламента на Съвета, а не само в частта за мерките за прилагане. Например, трябва да се предприемат мерки за предварителното информиране на заинтересованите лица преди публикуването на данните им. Също така хората, които ползват данните или правят справка с тях, трябва първо да се регистрират.

 

 

Информация:

Групата на ЕНП-ЕД е най-голямата политическа група в Европейския парламент с 278 депутати, които представят 27-те държави-членки.

Петя Ставрева  е член на комисията по земеделие и развитие на селските райони, заместник-член на комисията по бюджетен контрол, член на делегацията за връзки с Корейския полуостров и заместник-член на делегацията за връзки с Китайската народна република в Европейския парламент.

 

 

За допълнителна информация се обърнете към:

Петя Ставрева, Евродепутат, тел:. +33-3-881-75672; +32-2-28-45672

Мина Дерменджиева, ЕНП-ЕД пресслужба, тeл.: +32- 485-292411

 



Тагове:   средства,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578314
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930