Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2007 11:21 - Изказване на Петя Ставрева по време на пленарната сесия в Страсбург
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
0



Уважаеми г-н Президент на Европейският парламент,

уважаеми колеги депутати

 

Моята страна България е в навечерието на първите местни избори, които се провеждат след като станахме членове на ЕС. Затова те са и по-различни, натоварени са с много очаквания, произтичащи от новите европейски реалности. В местната власт трябва да влязат способни и активни хора, които да работят умело със средствата от еврофондовете .

България има шанс да усвои близо 7 милиарда евро за периода 2007 -2013 година в качеството си на пълноправен член на ЕС. Страната ни получи възможност за финансиране на проекти по седем оперативни програми, които са свързани с приоритетните области за развитие. Много е важно обаче тези средствата да достигнат до хората, които най-много се нуждаят от тях, а не да потънат във фирмени и партийни каси. И тъй като Европа е на регионите, а децентрализацията е необратим процес, то все по-голяма става ролята на хората, които са в местното самоуправление.

България нееднократно и с основание е била критикувана за недостатъчния си  административен капацитет и за пропуски в работата на институциите. След като получихме доверието на европейските ни партньори и станахме част от голямото европейско семейство, трябва да направим и следващата важна стъпка - да изберем кметове и общински съветници, които могат да работят активно не само на регионално и национално, но и европейско ниво.

За мен като представител на България в Европейския парламент е много важно в местното самоуправление да влязат подготвени и компетентни хора, които ще успеят да се възползват от новите възможности. Силно се надявам, че моите сънародници ще гласуват  доверие на хора, и за които водещ ще бъде не личния и партийния интерес, а работата в интерес на българските граждани, за които членството е общността е една сбъдната мечта.

Влизайки в общия европейски дом, ние трябва да направим личното си усилие, за да получим подобаващото ни място. Заслужено, а не подарено място.



Тагове:   Страсбург,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577818
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930