Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2007 17:58 - Бюджет 2008:най-много средства за структурните и кохезионните фондове
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес Европейският парламент гласува на първо четене проектобюджет 2008 на Европейския съюз. Комисията по бюджетите предлага значително увеличение на финансирането за сателитната система "Галилео", Европейския технологичен институт и дейностите на Европейския съюз в Косово и палестинските територии. За първи път в историята на Европейския съюз за финансиране на структурните и кохезионните фондове ще бъде отделена най-значителна част от европейския бюджет.

 

Петя Ставрева, евродепутат от групата на ЕНП-ЕД и заместник-член на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, каза:"

"Нарастването на плащанията към структурните фондове и кохезионния фонд е предпоставка за разширяване на оперативните програми и по-оптималното им прилагане, включително и в страни като България. Финансирането по ключови  за общността приоритети трябва да го превърне в "бюджет, ориентиран към резултатите", в духа на целите на Лисабонската стратегия".

 

В проектобюджет 2008 е заложено бюджетните кредити за плащанията да нараснат с 5,3 %, за да достигнат 121,6 милиарда евро (0,97 % от брутния национален доход), а бюджетните кредити за поети задължения да се увеличат с 2 %, за да достигнат 129 милиарда евро (1,03 % от брутния национален доход). 

 

За да се гарантира стратегическата независимост на Европа, Европейският парламент настоява новата европейска спътникова система за навигация "Галилео" да се финансира изцяло от бюджета на Европейския съюз. Комисията по бюджетите гласува за нарастване на задълженията, предложени от Съвета за "Галилео" с 739 млн. евро. до общо 890 млн. за 2008 година. Финансирането на иновационната и изследователската дейности в Европейския съюз също ще бъдат засилени чрез увеличаване на средствата за Европейския технологичен институт. Влиянието на Европейския съюз в Косово и Палестина ще бъде подсилено с допълнителни 87 млн. евро, осигурени от инструмента за гъвкавост.

 

Дванадесетте нови страни-членки на ЕС, сред които и България, ще получат по-голямата част от кохезионните фондове (44 %). Бюджетът за големите инфраструктурни проекти ще се увеличи с 14 %.

 

С цел да се подобри капацитета на новите страни-членки да усвояват европейски средства от структурните фондове и да участват пълноценно в европейските програми, евродепутатите призовават Европейската комисия да подобри качеството на бюджетните си прогнози и да ускори процеса на одобряване на националните програми и планове за действие.

 

България е с одобрена Национална стратегическа рамка от Европейската комисия. От общо седемте български оперативни програми, „Административен капацитет”, „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика”  и „Развитие на човешките ресурси” вече са получили зелена светлина от Брюксел. "Регионално развитие", "Околна среда", "Транспорт" и  "Техническа помощ" все още чакат одобрение.

 



Тагове:   Много,   най,   средства,   бюджет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577717
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930