Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2007 12:33 - Тютюнопушене: До две години Европа забранява тютюневия дим на работното място
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
0



На сесията в Страсбург европейският парламент гласува доклад на Карл-Хайнц Флоренц (ЕНП-ЕД, Германия)  изготвен в отговор на Зелената книга на европейската комисия: "Към Европа без тютюнев дим, стратегически опции на ниво ЕС".

 

Групата на ЕНП призовава комисията да направи законодателно предложение до края на 2008 г. за забрана на тютюнопушенето във всички затворени работни помещения, включително и в заведенията за обществено хранене, във всички затворени обществени сгради и в обществения транспорт на територията на Европейския съюз.

 

Петя Ставрева, евродепутат от групата на ЕНП-ЕД, каза: " По данни на Световната здравна организация за 2003 г. 66% от мъжете и около 30% от жените в България в зряла възраст са пушачи, докато в ЕС пушат 38 % от мъжете и 23% от жените .

Правилата за тютюнопушенето на закрити обществени места в България от 2005 година са далеч под рестриктивните мерки, които други европейски държави въвеждат. За разлика от Германия, Италия, Белгия и много други страни, тютюнопушенето у нас все още е разрешено на обществени места, работни помещения на държавната администрация, летища  или превозни средства. "

 

Групата на ЕНП-ЕД се застъпва за изработване на строго законодателство за тютюнопушенето в най-кратки срокове, тъй като препоръките се оказват недостатъчни да предпазят от рисковете от пасивното пушене за здравето на хората. 

 

Тютюневият дим съдържа над 50 известни канцерогенни и много токсични агенти като циановодородна киселина, амоняк и въглероден монооксид.  Само в Европейския съюз в резултат на тютюнопушенето ежегодно умират 80 000 пасивни пушачи, сред които деца и бебета.

 

Ставрева коментира: " Доказано е, че излагането под въздействието на тютюнев дим повишава риска от заболяване от рак на белите дробове. Например, при работещите в заведенията за обществено хранене, където се пуши, има 50% по-голям риск от рак на белите дробове отколкото при отсъствие на тютюнев дим.  "

 

Християндемократите призовават за ревизия на директивата за тютюневите изделия (2001/37/EC), за да се забранят изцяло канцерогенните и токсичните агенти.

 

В доклада евродепутатите препоръчват още тютюнопушенето сред младежите да се намали с най-малко 50% до 2025 г., а всички предизвикващи никотинова пристрастеност добавки  да се забранят. Съставките и добавките на тютюневите изделия и на компонентите на тютюневия дим трябва да бъдат описани в справочник, а потребителите-информирани за тях, гласят още препоръките на депутатите.

 

Според българската евродепутатка: "Най-тревожна е ситуацията при 16-годишните - 83,3% от тях вече са опитвали да пушат. Любопитно е, че в електронно допитване 97, 3% от българите са за пълна или частична забрана на тютюнопушенето."

 

Групата на ЕНП-ЕД настоява за задължителни мерки за целия ЕС като например, забрана в целия ЕС на продажбата на тютюневи изделия на младежи под 18-годишна възраст.


Докладът, изготвен от Комисията по околната среда, общественото здраве и безопасността на храните призовава Европейската комисия да проучи и далеч по-драстични мерки, като например:
 
- забрана в целия ЕС на използването на тютюневи изделия в личните превозни средства в присъствието на непълнолетни лица,
-
 издаване на разрешителни за поставяне на автомати за цигари само в случаите, когато те са недостъпни за младежи под 18 годишна възраст,
- премахване на тютюневите изделия от щандовете за самообслужване в търговията на дребно,
-
 забрана на продажбата от разстояние на тютюневи изделия (напр. по интернет) на младежи под 18 годишна възраст,
- насърчаване на превантивни мерки и кампании срещу тютюнопушенето сред младите хора,
- забрана на рекламата на тютюневи изделия по интернет,
- насърчаване на държавите-членки за въвеждане на независещо от инфлацията данъчно облагане върху всички тютюневи изделия,
- установяване в целия ЕС на високо минимално равнище на данъчно облагане върху всички тютюневи изделия,
- засилени мерки за контрол срещу контрабандата на тютюн

 



Тагове:   място,   тютюнопушене,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577848
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930