Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2007 17:06 - Плодородни и богати почви - гарант за качествена земеделска продукция
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 658 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейски парламент, Страсбург

14 ноември 2007 г.

  

Европейският парламент гласува днес на първо четене предложението за рамкова директива за опазване на почвите, която е част от стратегията за почвите. Досега различни директиви регулираха европейското законодателство, отнасящо се до почвите, като например директивите, отнасящи се до водата, отпадъците, химичните продукти. Целта на тази рамкова директива е да се въведе глобален самостоятелен подход  към проблематиката на почвите.

 

Петя Ставрева, евродепутат от ЕНП-ЕД каза: "За нас е много важно да предпазим българската земя от замърсяване и да защитим почвеното й разнообразие. В същото време не трябва да се ощетяват и ограничават възможностите за развитие на земеделието. Равновесието между плодородни, богати и разнообразни почви и добра, качествена земеделска продукция изразява нашия национален интерес".

 

Предложенията в директивата включват:

-          задължението да бъде идентифицирано и описано въздействието на редица секторни политики върху деградирането на почвите

-          задължението за ползвателите на почвите да вземат предпазни мерки за опазването им

-          идентификацията на рискови зони, подлежащи на ерозия, слягане, засоляване и свлачища, и подготвянето на национални мерки срещу тези процеси

 

Групата на ЕНП-ЕД подкрепи от името на своя докладчик Cristina Gutierrez-Cortines (ЕНП-ЕД, Испания) следните предложения :

 - държавите да разполагат със свобода за избора на национални методи за опазване на почвите в съответствие с общата европейска рамка, която остава с незадължителен характер

 - да бъде възприет един доброволен "правилник за добро поведение", касаещ опазването на почвите, в областта на земеделието

 - дефинициите за "замърсена почва" "зона с приоритет", "почви с особена стойност", "заразени почви" да бъдат по-ясни.

 

Депутатите дефинират "замърсен терен" като "терен, на които има потвърдено присъствие на опасни вещества върху или в почвата, причинено от човешка дейност, в такава степен, че държавите членки смятат, че почвата представлява значителен риск за човешкото здраве или за околната среда".

 

Комисията по околна среда на Европейския парламент постави  акцента върху методите, които държавите членки избират за да постигнат набелязаните общи цели. Според Gutierrez-Cortines страните трябва да създадат свои собствени национални стратегии и методи за опазване на почвите, а държавите, които вече разполагат с такива работещи стратегии, не трябва да бъдат задължавани да ги променят.

 

Позицията на докладчика е в съответствие с принципа за субсидиарност, според който Европейският съюз се намесва в действията на страните-членки само при необходимост и когато намесата може да запълни недостатъци, констатирани на национално ниво.

 

Предложението за рамкова директива за опазване на почвите беше разгледано днес на първо четене по процедурата за съвместни решения (codecision) между Европейската комисия и Европейския парламент, при която Европарламентът разполага с право на вето върху предложенията на Комисията. Сега текстът ще бъде върнат за преработване в Европейската комисия, преди да бъде разгледан отново от Парламента.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577535
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930