Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2007 09:40 - Управниците пак се сложиха по-високо от хляба
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 762 Коментари: 1 Гласове:
0



Колкото и да се провалят управниците в опитите си да имитират социална и благоденстваща държава, този път ескалиращото напрежение сред зърнопроизводителите може да създаде сериозни проблеми на тричленката. Тя се сложи по-високо от хляба и това е не просто осъдително от морална гледна точка, а като лавина ще повлече недоволството на няколко милиона българи, за които цената на насъщния е от първостепенно значение. Особено на фона на поскъпващия живот, на въведения от раз плосък данък, който ще изпразни кесиите на най-бедните и на все по-плашещата невъзможност на правителството да овладее механизмите на продоволствения пазар.

Колкото и да е голямо търпението на хората, които работят земята, вероятно е на път да се изчерпа. Още в предишния брой в. „Народно земеделско знаме XXI век” акцентира по темата.

Зърнопроизводителите от цялата страна вече започнаха предупредителни протести. От утре /четвъртък/ те стават национални, заяви Стелиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители. Решението за започването на националните протести e взето във вторник  на заседание на Управителния съвет на асоциацията.
Те не са останали доволни от срещата с ръководството на Министерството на земеделието и продоволствието. По думите на Стелиян Стоянов от министерството са заявили, че са си свършили работата, защото са внесли доклад за исканите суми от зърнопроизводителите, но той не е бил приет от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и затова няма да има съфинансиране.
Стелиян Стоянов посочи, зърнопрозиводителите искат да получат финансиране от националния бюджет в рамките на 147 млн. лв., за да не остане България “единствената страна-член на ЕС с неконкурентноспособно собствено земеделско производство”.
Ако предложението за субсидиране на зърнения сектор не бъде прието в Народното събрание, производителите ще продължат да стачкуват.

Над 100 селскостопански машини излязоха на едночасов протест на главния път Хасково – Димитровград в сряда. Паралелно с хасковските си колеги, машини в символичен протест изкараха по пътищата и зърнопроизводители от Харманли, Симеоновград и Тополовград.

Повече от 150 земеделски производители от Старозагорска област участваха в предупредителни протестни действия . Декларираме, че при неудовлетворение на нашите искания, които целят ефективно развитие и конкурентноспособно земеделие, ще продължим с протестните действия до смяна на правителството, записаха протестиращите в декларация.
Протестен поход на 50 селскостопански машини ще организират земеделци от Сливенско на 29 и 30 ноември, съобщиха от новосформирания Съюз на земеделските производители „Хаджи Димитър”. На 29-ти техниката ще тръгне в 12 часа в три лъча и ще се събере на летище „Бършен”, където ще пренощува, за да участва в протестния поход на следващия ден. „Земеделците в Разградска област ще се включват в организираните в цялата страна протестни шествия, съобщиха от Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието. Шествието ще започне утре /четвъртък/ в 11 часа. Колоната от близо 100 селскостопански машини ще премине по отсечката от пътя Варна - Русе до отклонението за Кубрат и отново ще влезе в града по ул."Княз Борис" до кръстовището с ул."Добруджа". Там ще се проведе митинг, на който ще бъде представена протестна декларация с исканията на фермерите. Под същата форма протестът ще продължи и на 30 ноември.

 




Гласувай:
0



1. анонимен - populisti
29.11.2007 11:20
statiqta zapo4va absolutno populistki i s dosta lqva retorika!

koi govoreshe za dqsnoto v BG?
tajno! :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578432
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930