Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2007 14:04 - Обетът на Славовица – в действително обединение
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове:
0



Политически доклад на Анастасия Мозер, председател на БЗНС-НС пред УС на БЗНС-НС

 

Съвместното явяване на БЗНС-Народен съюз и БЗНС на тези местни избори беше необходимата стъпка, за да започне процесът на консолидация на земеделските сили. Искам да вярвам, че този процес ще продължи. Но, за да е успешен той, трябва да се работи искрено и сериозно.

В началото бих искала да направя кратък анализ на външно-политическата обстановка. България е част от един много труден регион. Въпросът за Косово и евентуалното обявяване на неговата независмост може да доведе до нова изолация на Балканите, заради категоричната позиция на Сърбия, която е против отделянето на провинцията. Предвид това, че съседни страни могат да признаят независимостта на Косово, западната ни съседка може да затвори своите граници и така да прекъсне възможността за търговски контакти. А това ще повлияе на българската икономика, тъй като нашите търговски пътища минават през Сърбия. За съжаление проектът „Дунав-мост” все още е само проект. Тази ситуация буди безпокойство, защото страната ни все още няма силна и работеща икономика и нейното развитие в голяма степен зависи от съдбата на нашите съседи.   

Не по-малко тревожна е и вътрешната политическа обстановка у нас. Хаос може да се нарече състоянието на българската политическа сцена. Управляващата БСП се раздира от сериозни вътрешни противоречия, търсейки отговор на въпроса кои са леви, кои са по-леви и кои – ултралеви.

Подобно е и състоянието в НДСВ, чието управление ние винаги сме определяли като стъпка назад. Припомням, че трудните и необходими за европейския път на България реформи са направени от правителството на ОДС, преди жълтото управление. Затова не трябва да се смята, че Сакскобургготски е причина за приемането ни в Европейския съюз.

Спроед резултатите от местните избори, в проекта ГЕРБ и в лицето Бойко Борисов хората виждат един енергичен лидер и надежда за борба с корупцията. В поведението му  обаче има тенденции за капсулиране. А това никога не води до добри резултати, защото демокрацията означава да приличаш, а не да отблъскваш. В тази връзка искам да подчертая, че евродепутатът на земеделците Петя Ставрева, която е част от групата на ГЕРБ в ЕНП, отстоява своята принадлежност към БЗНС-НС. Радвам се, че тя остана на своите позиции и не се отказа от организацията. Убедена съм и, че ще продължи да бъде земеделецът в Европейския парламент.

Въпреки колизиите в управляващата коалиция и напрежението в ключови сектори като образование, здравеопазване и др., до предсрочни парламентарни избори едва ли ще се стигне. Защото тези, които сега са на власт, ще се държат с „нокти и зъби” за нея.  Затова ще им помогне и стабилното парламентарно мнозинство, което се запазва и след напускането на депутати от НДСВ.

Икономическите проблеми в държавата стават все по-сложни. Все още е неясен ефектът, който ще донесе въвеждането на 10% плосък данък. Ан Макгърк, бивши представител на МВФ за България съветваше: „Сложете 15% данък, но да бъде събираем.” Това е по-съществения за икономиката ни въпрос. Защото икономиката у нас не произвежда, а се опорочава непрекъснато. Обезпокоителни са обещанията от страна на правителството за увеличение на заплатите, защото това може да взриви валутния борд и да извади икономиката от контрол.  

Затова само икономически колапс би могъл да предизвика политическа криза, а от там и предсрочни избори. Моята преценка обаче е, че партиите не са готови за тях.

На фона на този разпад Земеделският съюз може да направи нещо много положително и да превърне обетът на Славовица в действително обединение.

Това зависи от всички нас. Надявам се, че БЗНС на г-н Пинчев наистина иска консолидация. Зная, че в земеделските редици има хора, които не я желаят. Тези, които я искат, обаче са много повече, защото са уверени, че в консолидацията е нашата сила. Идеята е разумна и добра и се надявам всички, които искат силен и единен Земеделски съюз да впрегнат сили и да работят за тази кауза. Не е достатъчно само да се развяват лозунги, нужна е сериозна и отговорна работа.   

Управителният съвет трябва да постави срок за обединителен конгрес. За да не се губи време и се ускорят процесите на консолидация на земеделските сили. Земеделският съюз е организация, която има авторитет пред обществото, то ни даде своя кредит на доверие на местните избори и ние нямаме право да го загубим.  

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577852
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930