Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2007 15:54 - Правителството – лъжливият Дядо Коледа
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2007 15:56


Идва Коледа. Управниците отвориха торбата с новогодишните обещания и всеки лъже според възможностите – Масларова обещава 200 лева средна пенсия от догодина, Вълчев намали ваканциите с малко и се кълне, че учебната година ще е нормална, а матурите – фасулска работа. Най-лъжлив дядо Коледа обаче се оказа земеделският министър Нихат Кабил. Той от пролетта насам с лекота обещава компенсации и нереални евросубсидии на земеделските производители. Нереалните ангажименти, обаче, поети от земеделския министър, са на път да докарат трактори, комбайни и зърновози до жълтите павета. Дни наред фермерите блокираха главни и международни пътища с искането догодина държавата да отдели 147 млн. лв. от бюджета си, с които да доплати евросубсидиите. Ако това стане, към 8-те евро на декар трябва да получат още по 5.13 лева.
Това е и максималното доплащане, което ни е позволено от Брюксел, при условие че бюджетът може да си го позволи. С него общата субсидия ще се равнява точно на 60% от парите, които например ще вземе догодина фермер във Франция.
Министър Кабил подкрепи исканията на зърнопроизводителите и като щедър дядо Коледа възропта срещу липсващите в бюджет 2008 147 млн. лв. Реакцията му обаче бе очаквана, след като именно той още преди четири месеца обеща дъжд от субсидии за българските фермери. Ситуацията тогава бе подобна - производители пак протестираха по пътищата, искайки компенсации за сушата.
Министърът успя да обуздае гнева им, като обеща компенсации откъде ли не - от хазната, от еврофондовете. Тогава обеща и допълнителни по 5.13 лева за декар, които фермерите така и не са видели още.  
Никой не е получил още и обещаните компенсации за сушата. Засега е сигурно, че такива скоро ще има, но само от хазната, защото Брюксел ги разреши едва преди седмици. Истината е, че Кабил цяло лято обещаваше пари за сушата и от ЕС, но в еврорегламентите не пише нищо такова.
Още преди фермерите да блокират пътищата с тракторите си, министърът се оплака в парламентарната комисия по земеделие, че колегата му Орешарски не е заделил поисканите от него доплащания. Направи го и по всички възможни телевизии. Но финансовият министър твърди, че когато бюджетът е обсъждан в тройната коалиция, министърът е мълчал.
Встрани от мниманието на протестиращи и медии остава един съществен факт - за поредна година земеделското министерство пак извоюва в бюджета щедри субсидии за тютюнопроизводителите. В бюджет 2008 под формата на премии за изкупуване на тютюна - основен поминък за електората на ДПС в някои райони, има цели 110 млн. лв. За зърното има само нисколихвени кредити. Защото за ДПС тютюнът винаги е бил по-важен от хляба, а земеделският министър е „наш”.
Отворен остава въпросът дали крупните арендатори ще инвестират получените евросубсидии за подобряване на продукцията си, както се заричат. На всичкото отгоре в опитите си да вземат повече пари от Брюксел земеделските производители дори си вкараха автогол. Пролетта се оказа, че стотици фермери са декларирани двойно повече площи, отколкото притежават.
Одитна мисия на ЕК остана смаяна от данните и изиска, преди да започне разплащането, да бъдат проверени още 14 000 фермери. Лошото време забави инспекциите, а с това и плащането на първите агросубсидии остана за януари догодина.
В неизгодна ситуация сега се оказват онези стопани, които взеха заеми от банките, гарантирайки ги с бъдещите субсидии, които очакваха да дойдат още през декември. Сега за тях текат наказателни лихви. Ще извади ли от торбата ново, лъжливо обещание министър Кабил и в тази ситуация?

 



Тагове:   дядо,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577872
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930