Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2007 11:57 - Домашното насилие – проблем във всички страни на ЕС
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 2362 Коментари: 2 Гласове:
0



„Домашното насилие съществува във всички страни на Европейския съюз.  Насилието над жените е нарушаване на основните им човешки права.” Това заяви Джоана Нейл, представител на Съвета на Европа, при откриването на конференцията “НЕ на домашното насилие”. Форумът се проведе на 12 т.м. в х-л „Принцес” в столицата и е част от паневропейската кампания срещу насилието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). 

“Насилието - във всичките му форми и където и да е то, е нещо, което едно цивилизовано общество не бива да допуска”, каза от своя страна заместник-председателят на Народното събрание Анастасия Димитрова-Мозер. Тя посочи, че хората се срамуват да си признаят, че са жертва на домашно насилие. Според нея проблемът може да бъде преодолян, само ако обществото започне да говори на тази тема. Необходимо е, освен наличието на закон, да вярваме в този закон, подчерта Анастасия Мозер. По думите й българското общество все още няма доверие в правосъдието. Тук г-жа Мозер вижда ролята на телевизията, която  може да постави на общественото внимание именно тези проблеми.

Според статистиката 1/5 от жените в Европа са жертви на насилие. 1/10 част от тях са били жертва на сексуално насилие, което включва преследване и дебнене. В повечето от случаите това се извършва от техните лични партньори, каза още Джоана Нейл. Меджу 12% и 16% от всички жени в Европа са били изнасилвани до 16-годишна възраст и са претърпявали физическо или сексуално насилие дори след преустановяване на връзката.

„Насилието в домашна среда няма нито географски, нито психологически измерения”, каза Даринка Станчева, народен представител от НДСВ. По думите й то е основната причина за влошаването на здравето на жените и има много висока социална цена. Станчева посочи, че в страните членки се отделят по 40 евро на човек за превенция и за елиминиране на последиците от домашното насилие, което прави общо 33 милиарда евро за ЕС. Докато в у нас средствата, които държавата отделя са по-малко от 1 евро.

Какво отчита статистиката в България?

 

В 85% от случаите на дела за домашно насилие съдът е разпоредил да има непосредствена защита за жертвите. В Районен съд – София са 19 на сто от всички образувани дела. В 67 от случаите освен мерки е наложена глоба на извършителя на насилие, съобщи Виктория Нешева, експерт в Министерството на правосъдието.
При 61 случая е наложено задължаване на извършителя да се въздържа от домашно насилие. При 29 случая е наложено отстраняване на извършителя от семейното жилище за неопределен срок от време. При 37 случая е наложена възбрана извършителят да приближава жилището на жертвата. При 3 случая временно е определено местоживеенето на детето при пострадалия родител. При 4 случая е наложено задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми. Няма установена мярка за насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване, каза Нешева.
За 2007 г. делата по чл. 4 от Закона за защита от домашно насилие са 114, а по чл. 8 от същия закон – 303.
Това налага извода, че законът е получил гражданственост и успешно се прилага от районните съдилища. По-голямата част от образуваните дела са с адресат съпруг или съпруга. Обикновено в тези случаи паралелно се води и бракоразводно дело, заяви експертът.
Всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, а всеки трети човек познава такава жертва. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова. Тя посочи, че близо 85 % от затворниците мъже са израснали в семейство с домашно насилие. “Такива деца имат програмирано поведение. Шейсет на сто от момчетата, които са ставали свидетели на домашно насилие, стават негови следовници”, коментира Христова. Тя обясни още, че 50% от момичетата стават безропотни жертви на това явление. Пораженията: домашното насилие ограничава личната свобода и начинът на живот на жертвите, унищожава и накърнява човешкото им достойнство. Не на последно място то дава негативно отражение на психиката на децата, а това е много по-сериозна травма в сравнение с причинената физическа болка. Зам.-министърът припомни също, че в България има закон за защита от домашно насилие, но той се прилага само в случаите, в които жертвата иска да бъде приложен.

Законът е в сила от април 2005 г. Той дава право на всеки пострадал от насилие в семейството си на закрила; на съдебна забрана за достъп на насилника както и насилникът да бъде изведен от общото жилище.
Специалистите са категорични, че първата стъпка за намиране на изход е назоваването на проблема. Защото домашното насилие е най-разпространената, но и най-прикритата форма на подчинение.

Домашното насилие е:

Физическо насилие; малтретиране и побой; сексуално насилие; принудителен секс; психическо насилие; заплахи, унижение, изолация, използване на децата, икономическа принуда.

В повечето от случаите

 

насилникът се разпознава трудно

 

Ако някой отправя заплахи, чупи предмети в изблици на ярост, изпитва болезнена ревност, обича да се налага, търси виновници за собствените си проблеми – трябва да се запиташ дали зад неговата иначе привлекателна външност не се крие един НАСИЛНИК, съветват експертите.

Домашното насилие предизвиква болка, страх и объркване. Констатирано е обчаче, че вината и срамът карат пострадалите да мълчат и да не правят нищо в своя защита. Ако човек стане жертва на домашно насилие, което заплашва живота и здравето му, той може да направи следното: да се свърже с полицията и да поиска помощ; да потърси медицинска помощ; да си осигури подслон при доверен близък или приятел, като вземе със себе си документи за самоличност; да си извади медицинско свидетелство за нанесените телесни повреди; да заведе дело.

За България, като част от кампанията срещу насилието, пострадалите могат

 

да потърсят помощ на горещите телефони:

 

02 / 981 76 86 – Гореща телефонна линия за преживели насилие

0800 19 100 – Национална гореща телефонна линия за деца

Ще припомня, че на 25 ноември 2007 г. за 17 пореден път в нашата страна стартира 16 дневната кампания срещу насилието над жени в партньорство между неправителствени организации и държавни институции. Активно участие в нея взеха Клубовете на жените – земеделки към БЗНС-НС, с председател Теодора Андреева.

Тази година тема на Кампанията е - „Да изискваме прилагането на

законодателството, да преодоляваме препятствията: Да спрем насилието над жени”.

Международната инициатива е подета от Института за глобално лидерство

на жените през 1991 година. Участниците са подбрали датите: 25 ноември – Международен ден срещу насилието над жени, и 10 декември – Международен ден на човешките права, за да покажат символично връзката между насилието над жени и човешките права и по този начин да заявят, че подобно насилие е нарушаване на човешките права и международните стандарти. Над 2000 организации в 154 страни са участвали с разнообразни събития в Кампанията от 1991 г. досега.

Клубовете на жените – земеделки, са включват активно в различни прояви от 2001 година насам. (Информация за инициативите през 2007 г., предприети от жените земеделки, очаквайте в един от януарските броеве на вестника.)

Национално проучване на НЦИОМ върху обществените представи на домашното насилие сочи, че – 54  % от пълнолетните българи са на мнение, че домашното насилие е по-скоро личен, а не обществен проблем. Тоест, след легализирането на говоренето по темата, хората сами са стигнали до извода, че насилето е въпрос на ценности в самото семейство.

Проучването регистрира значима социално-демографска специфика що се отнася до възгледите на жените и мъжете, от една страна и високообразованите и останалите респонденти – от друга. Местоживеенето и етническата принадлежност  също се оказват значими фактори при формиране на общественото мнение за насилието в семейството. Ромите и турците имат много специфично отношение към насилието. За тях то все още е неизменна част от личната територия, възглед, който почива на традиционни и консервативни схващания в тази общност.

В основата на причините за домашното насилие хората посочват лошото възпитание в семейството, по-точно отсъствието на възпитание.

Вече пет години

 

Безпаричието е причина № 1

 

за вазникване на насилие в семейството. Финансовите проблеми на домакинствата сочат като причина 75 % от участвалите в изследването. 

Що се отнася до влиянието на безработицата върху домашното насилие, регистрирани са нови тенденции. Според общественото мнение намалява влиянието й като фактор, пораждащ насилие в дома.

Жените се еманципират и започват открито и откровено да поставят въпроса за неравния си статус в дома. По тази причина те значително по-често от мъжете са склонни да разглеждат като причина за домашното насилие неравнопоставеността между половете. На това мнение са 17 % от интервюираните жени, срещу 10 на сто от мъжете.

Според проучването най-разпространените форми на домашно насилие у нас са: физическото насилие от мъжа, насочено към жената (посочено от 78 %), следват скандалите в семейството (65 %) и психическото насилие на мъжа към жената (43 %). Насилието над децата като разпространена форма на насилие в българското семейство сочат 34 на сто от интервюираните. Според 1/5 от тях в наши дни е разпространено и насилето върху мъжа в семейството. Като най-масовата му форма е психическият тормоз.

Участвалите в изследването жени по-често от мъжете са на мнение, че в българското семейство доминира като форма физическото посегателство на мъжа над жената.

 

 

 



Тагове:   страни,   насилие,


Гласувай:
0



1. majkata - Не смятам, че основната причина е безпаричието!
18.12.2007 13:28
Както и в моя случай така и в стотици други случаи жените търпят насилието и унижението на себе си и дацата си в дома заради общ бизнес и по тази причина тотална икономическа зависимост.

Това е една смъртна схватка, от която излизането без кръв си е направо подвиг!!!

Аз успях, загърбих всичко материално и избягах с децата си.
цитирай
2. анонимен - психи4еския тормоз у дома
20.06.2009 04:01
униженията,издевателствата не само физи4ески в дома се търпят,поради липсата на средства.Ако си сам и болен ,накъде със социалната си пенсия...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577992
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930