Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2008 09:30 - За принципите и назначенията
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
0



Позиция

За принципите и назначенията

 

Софийският казус „Пазари Възраждане” е на път да се превърне в показателен за процесите, които се случват в земеделското пространство през последните 15 години. Той обаче поставя на дневен ред и въпросът за политическите партньорства. Известни са намеренията на столичния градоначалник Бойко Борисов да спре корупцията в общината и да сложи край на политическите назначения. Ход, който безспорно печели обществено одобрение. Какво се получава обаче на практика, когато новите назначения са направени без потърсена политическа съгласуваност между партньорите? Защото ГЕРБ и БЗНС-НС подписаха споразумение за съвместно участие в изборите за Европейски парламент. Споразумение, в чиято основа стоят европейските принципи за коректно и принципно политическо партньорство. Но преди опита за коментар, нека изложим фактите.

На заседание на Столичния общински съвет от 17.01.2008 г. е взето решение да бъде отстранен изпълнителния директор на „Пазари Възраждане” ЕАД Любен Вичев и на негово място е назначен Борислав Алексиев. Решението на СОС предизвика вълна от реакции сред земеделските среди в столицата. В защита на Любен Вичев писма до кмета на София Бойко Борисов изпращат земеделският лидер Анастасия Мозер, председател на БЗНС-НС /писмото публикуваме отделно/, столичните организации на БЗНС и БЗНС-НС. Служителите и работниците от „Пазари Възраждане” изпращат писма до 6 инстанции: до областния управител на София, до кмета Борисов, до СОС, до националния омбудсман Гиньо Ганев, до столиния омбудсман и до лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. Аргументите на всички, които възразяват срещу отстраняването на Любен Вичев от поста изпълнителен директор на „Пазари Възраждане” и назначаването на Борислав Алексиев са сходни: Любен Вичев е човек с безспорни морални и професионални качества, а Борислав Алексиев, бивш общински съветник и бивш член на БЗНС-НС е човек, добил печалната слава на „звездата на заменчиците”. Междувпрочем, ако заредите на търсачката Google.bg името Борислав Алексиев + заменки, електронните издания на централните медии ще ви затрупат с информация по въпроса. Факт, който буди още по-голямо недоумение относно решението на СОС.   

Сред земеделците от месеци тече сложен и крехък процес на консолидация на земеделските сили. Единната реакция на софийските ръководства на БЗНС, с председател Петър Величков и БЗНС-НС в подкрепа на Любен Вичев е знак, че процесът на консолидация в София-град е достигнал успешни нива, още повече, че г-н Вичев е председател на Софийското градско настоятелство на БЗНС-НС.

Солиден аргумент в подкрепа на Любен Вичев е и безспорно успешно управляваното от него дружество по време на мандата му на изпълнителен директор на „Пазари Възраждане” -  „Въпреки че наследи дружеството в много тежко финансово състояние и с изключително лош имидж, той успя да го превърне в печелившо и да подобри значително общественото мнение за пазарите. Непосредствено преди неговото встъпване в длъжност, от територията на Женски пазар бяха премахнати близо 350 сергии.  Този факт  наложи извършването на тежки съкращения на персонала и предопредели едно значително намаление на приходите. Въпреки това г-н Вичев съумя да направи  съкращенията възможно най-безболезнено, а финансовите резултати на дружеството не са се понижили ни най-малко. Напротив, печалбата на дружеството се увеличи значително, благодарение на добрия мениджмът, прилаган от г-н Вичев и избраният от него екип. Стартираха множество ремонтни работи и рекунструкции на пазара, въведоха се строги правила за работа, както на служителите на дружеството, така и на наемателите на търговски съоръжения на пазара. Ръководството на дружеството работи отлично и в синхрон с всички институции пряко свързани с дейността на пазарите”, аргументират се служителите и работниците на „Пазари Възраждане” в писмата си до институциите.

Най-после причина за тези реакции е и печалната слава на Борислав Алексиев като първенец сред заменчиците. Извън емоциите, неговата политическа съдба също е показателна за това как апаратните ходове на хора, членуващи в Земеделския съюз предимно от користни подбуди, хвърлят петно върху една организация, която счита себе си за чужда на подобен тип личности. Друг е въпросът колко са тези хора сред земеделците, доколко ще се явяват пречка за консолидация на земеделските сили и как трябва да се постъпва с тях – според устав и по съвест.

Коментар заслужава и озадачаващото решение на СОС, начело с кмета Бойко Борисов. „Отзивите за управлението на г-н Вичев, изказани лично от представители на общината са, че дружеството „Пазари Възраждане” се е превърнало от пример за корупция в еталон за принципност и добро управление”, пишат още в писмата си служителите и работниците. Защо тогава Любен Вичев е отстранен от длъжност? На кого е неудобен? По неофициална информация кметът Борисов се кани да ликвидира изобщо бордовете на директорите към общинските дружества. Което е нож с две остриета – от една страна това може да се коментира като слагане на край на „общинските хранилки”, но от друга може да се разглежда като чиста проба централизация на власт. Политическата логика ще реши каква съдба да отреди на Бойко Борисов – дали ще му въздаде успех и ще го възнагради с народна любов за „твърдата ръка”, която заявява като управленец или точно тази му политическа заявка като бумеранг ще се стовари върху него? Въпрос на време.

В последните си дни бай Милан Дренчев често обичаше да повтаря: „Ние, земеделците все се караме кой е по-земеделец от другия. И докато се караме, някой друг печели от тази работа.” Не се сещам за по-подходящ финал за казусът „Пазари Възраждане”.  



Тагове:   назначенията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 579666
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930