Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2008 17:37 - Европарламентът гледа филма на Би Би Си на 4 март
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 853 Коментари: 1 Гласове:
0



SOS за децата от Могилино и за всички сирачета!

Анкетна комисия за условията в социалните домове иска опозицията

Татяна АТАНАСОВА

Един филм на Би Би Си показа нечовешките условия, при които живеят децата в Дома за сираци в Могилино. Окото на камерата запечата втрещяващи кадри, които скандализираха Европа. Лентата изведе от анонимност децата, чието СТРАДАНИЕ, до този момент, се оказа тяхното единствено право... Тя повдигна завесата, за да лъсне онази, другата българска действителност - за която се говори под сурдинка, за която има закони, но само на книга, и за която парите все не стигат.

Голата, негримирана истина за този паралелен свят на кошмара се върна като бумеранг върху властта у нас. А неудобните въпроси дойдоха първо от Европа – каква социална политика провежда спрямо своите деца сираци България, която е член на общността? 

Проблемите и произлезлият от тях скандал са налице и поставят в ъгъла тези, които са ги подминали, но сега трябва да ги решат – изпълнителната власт, в частност социалното министерство, и всички свързани по веригата институции. Остава въпросът – чие нехайство позволи да се стигне до тук, та днес да бием камбаната -  SOS за децата от Могилино и за всички сирачета!

 

Двоен стандарт

Да бъде създадена парламентарна анкетна комисия за установяване на условията в домовете за сираци у нас. Неин приоритет да са условията в 26-те дома за деца с тежки умствени и физически увреждания. За това се обявиха на пресконференция на 8 февруари независимите народни представители Мария Капон и Елеонора Николова, Антонела Понева и Нено Димов от ДСБ, и евродепутатът от ЕНП Петя Ставрева.
На 4 март в Европейския парламент ще бъде излъчен филмът на Ви Ви Си за децата в Могилино, съобщи Петя Ставрева. Затова тя и колегите й от българския парламент са посетили Дома на 7 февруари. Констатацията е, че два месеца след заснемането на филма, положението на децата е значително подобрено. С тях вече работят специалисти – психотерапевти и рехабилитатори, здравето им се следи от лекар. Много от тези деца са само с умствени увреждания, които не предполагат забавяне на физическото им развитие. Въпреки това се оказва, че тепърва деца на осем, десет, четиринадесет години се учат да ходят. Преди това те са оставяни само да лежат в леглата и са хранени оскъдно, заяви Понева. За първи път през последните два месеца тези деца са изведени навън и са видели какво е сняг.
При посещението си четиримата са заснели кадри, които показват, че

състоянието на децата е подобрено значително,

подобрени са и битовите условия в Дома в Могилино. Снимките, които бяха показани на журналистите, ще бъдат представени от Петя Ставрева и в Европарламента. Дотогава трябва да бъде сформирана и временната парламентарна комисия, заявиха депутатите. Те обаче са категорични, че не може винаги Европа да ни показва проблемите и да се сещаме за някой проблем, едва когато стане скандал.

Освен да провери какви са условията в домовете, сред задачите на комисията е и да реши какви законови промени са необходими за подобряване на положението на децата, както и да поиска спешно „вливане” на средства в тях, каза Антонела Понева.

Тя посочи, че в момента заплатите на персонала в дома в Могилино, в т.ч. и на рехабилитаторите, е 220 лв. Затова депутатите предложиха министър Емилия Масларова да поработи там няколко месеца срещу това възнаграждение, като в същото време се грижи качествено за децата.

В дома сега живеят 76 деца. Само едно от тях може да говори нормално, всички останали правят това с жестове.

След излъчването на филма на Би Би Си условията в Могилино са се подобрили благодарение на общите усилия на два екипа на УНИЦЕФ и на една неправителствена организация. Успоредно с това кметството на община Две могили, чийто бюджет за годината е едва 150 хиляди лева, вече е дало на социалното заведение една трета от него, каза Елеонора Николова. 

Депутатите изразиха опасенията си, че домът е заплашен от закриване по предложение на социалния министър Масларова.

Засега обаче децата трябва да останат в дома, защото все още не са социализирани и раздвижени, обясни Елеонора Николова. Мнението на УНИЦЕФ, изразено пред депутатите е, че до края на март, т.г., те могат да бъдат подготвени за извеждане и настанени в нови домове, подготвени специално за тях.

Анкетната парламентарна комисия ще трабва също да предложи

как да се опростят процедурите за осиновяване на такива деца,

както и какво да се направи за тяхната интеграция, допълни депутатът от ДСБ Нено Димов. Той предложи също парите за голф игрищата да бъдат пренасочени за домовете за деца.

Пак на 8 февруари в БТА се проведе кръгла маса на тема „Чуй детето”. Проектът за нов Семеен кодекс, представен там, предвижда – ако до една година родителите не си потърсят оставеното в дом дете, то да бъде дадено за осиновяване. Според статистиката само 4 на сто от децата в домовете са кръгли сираци. Другите 96 % имат поне един родител, който обаче не се грижи за детето си.

Независимият народен представител Мария Капон увери, че заедно с нейни колеги от опозицията през следващите месеци ще направят проверки на всички 144 дома за деца у нас.

Не на последно място депутатите припомниха, че мнозинството в Народното събрание е отхвърлило предложението на опозицията 30 млн. лв. от бюджетния излишък за миналата година да отидат в домовете за деца, лишени от родителски грижи.

 

 

 



Тагове:   март,


Гласувай:
0



1. анонимен - BG grajdani w za]ita na istinata
28.02.2008 01:14
С всичкото ми уважение, Могилино е страхотна кауза, по която да събереш симпатия и дарения, но трябва да се работи широко..Затова смятам, че хора като теб трябва да подкрепят писмото.Иначе, без вашата намеса медиите само hijacked темата.

Аз също избивам фрустрация в дръзки афиши срещу властта, но от място не се
вижда проблемча. Те действат все още с надежда, че е възможно проблема да се реши
законодателно..разбираш ли, искат закон с който да се предизвиква човечност
???!!!Защото явно хората все още крепят някаква надежда, че държавността ще изскочи иззад шипковия храст и вдигне меч срещу несправедливостта.

Проблемчето е, че държавата я няма. Нека загражденията около сгради пълни с безотговори държавни мъже не хранят заблудата, че някой е там. Страх власт пази.

Надявам се на твоята лична подкрепа, която значи много.

До българските творци и мислещата общественост на България.
Приканваме ви да се дистанцирате от опитите на правителството да скрият зад формулата "браним имиджа на България" престъпната си политика по отношение на децата с увреждания. Смятаме, че името на България се гради от хората на изкуството, културата и мислещата общественост и искрено се надяваме да ни подкрепите чрез имената си и чрез имената на организациите, в които участвате. Възмущаваме се от опита идеалите и ценностите на нацията да бъдат използвани за защитата на тясно партийни интереси.
http://www.bgpetition.com/EP_film_za_Mogilino/index.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578446
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930