Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2008 10:08 - Над 300 гости събра първият салон на българското вино в Европейския парламент в Страсбург
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 697 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.02.2008 10:52


Европейски парламент, Страсбург

21 февруари 2008 г.

 

  

Петя Ставрева, Евродепутат от групата на ЕНП-ЕД откри вчера в Европейския парламент в Страсбург първия салон на българското вино с думите: "За мен, като представител на България в Европейския парламент, е изключително важно да покажем пред европейските ни партньори новото лице на българското винопроизводство и да изтъкнем нашите реални достойнства."

 

Председателят на групата на ЕНП-ЕД Жозеф Дол акцентира на качеството на българските вина и на възможностите за завоюване на нови пазарни позиции за винопроизводителите от новоприсъединилите се страни-членки. Президентът на интер-групата по вино Астрид Люлинг също взе участие в откриването, като посочи основните предизвикателства пред реформата във винения сектор и пожела успех на българските винари.

 

"Днес всички ние си даваме сметка, че всяко решение взето тук има пряко отражение върху живота на гражданите в страните-членки и това се отнася в пълна степен и за реформата във винения сектор. Много се радвам, че българското винопроизводство вече участва в изграждането на имиджа на европейското вино на световния пазар и съм сигурна, че нашите производители достойно ще се справят с тази мисия", каза Петя Ставрева.

 

Първият салон на българското вино в Европейския парламент събра повече от триста гости. Вицепрезидентът на Европейския парламент Роди Краца, посланикът на Германия към Съвета на Европа Еберхард Кьолш, председателят на комисията по земеделие в ЕП Неил Париш, както и много евродепутати, дипломати, журналисти и служители на Парламента дойдоха да опитат българско бяло и червено бутилково вино от Благоевград, Харманли, Оряховица, Любимец и Свиленград.

 

Български евродепутати от всички политически сили, както и Анастасия Мозер, заместник-председател на Народно събрание и председател на БЗНС-НС присъстваха на винения салон.

 

Салонът на българското вино беше предшестван от пресконференция "Европейската винена реформа: българският поглед" с участието на Петя Ставрева и Елизабет Йегле, немски евродепутат от комисията по земеделие. "През следващите седем години България ще получи от ЕС 166 млн. евро за подпомагане на винопроизводството у нас. Надявам се, че усвояването на тези средства ще е съобразено с потребностите от инвестиции и ще повиши конкурентноспособността на българските вина", каза Петя Ставрева.

 

"Ние трябва да следим с голямо внимание за какво се харчат средствата на европейските данъкоплатци както що се отнася до субсидиите за винопроизводството, така и за Общата селскостопанска политика като цяло", подчерта Йегле. 

image

 
image

 
image



Тагове:   Страсбург,   вино,   парламент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 576190
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031