Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2008 16:03 - Поискаха да се създаде Обществен съвет за контрол на европейските пари в аграрния сектор
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0



София. Да се създаде Обществен съвет за контрол на изразходването на европейските пари в аграрния сектор предложи в парламента Петя Ставрева, евродепутат от Европейската народна партия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Ставрева каза, че инициативата за създаване на такъв граждански контролен и мониторингов орган е наложителна след поредното спиране на средства от европейските фондове за страната ни – на 150 млн. евро по програма САПАРД. Евродепутатът коментира, че това решение на Европейската служба за борба с измамите(ОЛАФ) всъщност спира “сериозен финансов ресурс” за България. “Това спиране е в аргарния сектор, който изключително много се нуждае от пари с оглед на неговото изставяне”, посочи евродепутатът.
Петя Ставрева е изпратила искане до ОЛАФ с искане за подробно обяснение на причините, които са наложили решението. Отговор се очаква да бъде даден в понеделник. “Европейската практика показва, че изплащането на суми се спира, когато има един определен минимален процент констатирани нарушения – той трябва да е над 5 процента от общата сума, която се усвоява.”, обясни още Петя Ставрева.
Общественият мониторинг и контрол на европарите няма да бъде формален, увери Ставрева. Такава организация била необходима с оглед на това, че финансовите средства, които идват от Европа, трябва да отиват при гражданите, а не в “сметки на чиновници”. Подкрепа за Обществения съвет са дали неправителствени организации, сдружения, медии, браншови организации.
“Наложително е този Обществен съвет да стане факт и да се пресекат своевременно корупционните практики и схеми. Говорим за няколко милиарда евро, които предтои да бъдат усвоени до края на 2013 година”, подчерта Петя Ставрева. До края на март съвета трябва да стане факт, предстои да бъдат изяснени механизмите му на действие.
Независимият депутат Елеонора Николова каза на свой ред че вотът на недоверие към управляващите продължавал, но вече от страна на бизнеса. “Опозицията е облагодателствата, защото не е нужно да дава информация за корупция. Доказателства се дават от управляващите”, смята Николова.
Днес и министър-председателят Сергей Станишев бе потърсен за коментар в парламента за спирането на средствата по програма САПАРД, но той отказа коментар.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578563
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930