Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2008 17:37 - Как е източван САПАРД?
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 7830 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2008 11:27


 
19 март 2008 | 09:17 | бТВ, "Тази сутрин"

Петя Ставрева, евродепутат, Яне Янев, народен представител от ПГ на ОДС, Димитър Тадъръков, изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”, в интервю за предаването “Тази сутрин” на БТВ
image
Водещ: Ще продължим днес със скандалните неща. Сега влиза евродепутатът Петя Ставрева при нас в студиото, аз междувременно ще ви покажа какво има тук. От няколко дни се съхраняват при мен слава Богу тази сутрин вече няма да се съхраняват при мен, плик оставен от Димитър Тадаръков озаглавен “Г-н Яне Янев първа част”. Днес в присъствието на депутата от опозицията Яне Янев след малко ще отворим този плик да видим какво пише вътре, какво ни остави директора на фонд “Земеделие”. Преди това право на отговор след участието на г-н Димитър Тадаръков в нашето предаване, на евродепутата от ГЕРБ Петя Ставрева показа, изнесе скандални данни. Ето отново днес тази дума, думичката скандал ще присъства в нашето предаване. Че корупцията в европейските проекти, свързани със земеделието е стигнала до 50% от парите, които постъпват по европейските фондове. Г-н Тадаръков опонира много на това изказване, каза, че то не е вярно, че са закъснели изводите, които се правят, че има комисия, която се занимава с тези въпроси и идеята на Петя Ставрева е доста закъсняла. Тя е гост на нашето предаване, добро утро. Имате ли някаква реплика към г-н Тадаръков, да започнем с нея, която искате да споделете после да стигнем до вашите изводи?
Петя Ставрева: Първо бих искала да кажа, че когато се отправят такива квалификации те трябва да почиват на факти. Ако трябва да говорим кой е в час и кой не е в час, каквато беше репликата на г-н Тадаръков, бих искала да кажа, че не в оглавявана от мен агенция спират европейско финансиране. Не аз се хваля в Комисията по земеделие на българския парламент, че сме икономисали милиони евро. Става дума за около 40 милиона евро на европейския данъкоплатец, това не е аргумент, с който трябва да се хвали човек и то човек на такъв отговорен пост в държавата. Защото аз като представител на България в Европейския парламент и по-конкретно в Комисията по земеделие лобирам за това нашите фермери, българските граждани да имат максимално широк достъп до средствата на европейските фондове, а не да ги връщаме. Как ще обясним на нашите партньори в Брюксел, че се нуждаем от допълнително финансиране, а в същото време хора като г-н Тадаръков, който многократно заяви какъв голям професионалист е във вашето студио, искат да връщаме пари и се хвалят с това.
Водещ: Г-н Тадаръков каза нещо изключително важно. Каза, че той няма списък с български депутати източвали или по-скоро надписвали земи, защото той това имаше предвид, с които да източват пари от европейските фондове. Има едно име той и три имена в прокуратурата, които би обявил той, ако прокуратурата му разреши. Казусът с г-н Яне Янев е отделен казус, ще разберем за какво става въпрос след малко. Имате ли някакви доказателства някакви данни, които ви дават възможност да твърдите, че корупцията, че подкупите в земеделските европроекти са стигнали до 50%, или са 50%, или половината от парите, които Европейският съюз дава?
Петя Ставрева: Аз правя много срещи с фермери и с български граждани във всички региони на страната. Сигналите, които получавам са наистина много притеснителни. Една от последните информации, които получихме, че парите, които се отпускат под формата на държавната субсидия и се искат под формата на пари, давани под масата, ако по-рано са били 10%-15% сега достигат 40%-50%. Това не е мое твърдение, това е твърдение на фермери, от които са поискани. Затова е наложително да се създаде такъв обществен съвет за мониторинг.
Водещ: Кой ги иска тези пари?
Петя Ставрева: Това , което се осмеляват да кажат до момента българските фермери, че това са представители на администрацията на агенции и ведомства, хора на високи постове. Уверявам ви, че такива сигнали ще бъдат проверени от този обществен съвет, който ще стане факт до края на месец март и българските медии, българските граждани ще получат информация. Ще има абсолютна прозрачност, това е целта.
Водещ: Добре, това са големи подкупи. Ако се дават те, тогава земеделските производители с какво изпълняват програмата европейската? Те са принудени тогава, ако това е вярно те ще трябва да слагат наистина стара техника там, ще трябва да лъжат и да мамят. Самите те се превръщат в едни измамници на Европейския съюз, иначе няма как стане, да спестяват Ѕ от разходите?
Петя Ставрева: Аз много искам това да не е вярно, но не смятам, че хората ще си позволят да лъжат още повече, че когато се говори за такива сериозни теми обикновено истината е важна и това е основната цел на този обществен съвет. Уверявам ви той ще проверява тези случаи, ще проверява тези сигнали и ще се получава максимална гласност. Няма да бъдат подхвърляни затворени пликове, няма да бъдат хвърляни медийни бомби, че ще бъдат огласявани имена, а след десетина дни обещания какво ще се появи тук във вашето студио ....
Водещ: Плик.
Петя Ставрева: ... разбираме, че се появява един затворен плик единствено и то така много срамливо подхвърлен според мен.
Водещ: Ще го отворим, четири подписа има на Димитър Тадаръков според мен. Ще ни кажете ли последно, конкретен случай без имена, от който става ясно, че на някой земеделски производител са му искали половината от парите за рушвет?
Петя Ставрева: За да бъда максимално конкретна, конкретните случаи ще бъдат разгледани на първото събиране на обществения съвет.
Водещ: С имена?
Петя Ставрева: С имена, да.
Водещ: Кой е направил проекта и кой е искал рушвет?
Петя Ставрева: Това, което е подадено, към момента получаваме страшно много сигнали и това е огромната разлика, която не разбират хора като г-н Тадаръков, че има огромна разлика между административния контрол, административния мониторинг и гражданския мониторинг. Ако говорим, че искаме прозрачност, че искаме да се знае къде отиват парите, които са българските граждани, то защо някой се притеснява, че гражданите ще осъществяват този контрол?
Водещ: Добре, благодаря за това интервю. Казах днес, че предаването ще бъде много интензивно. Ние продължаваме с темата земеделие. Тук ще бъде и влиза сега г-н Яне Янев, депутат от опозицията, който беше обвинен и неговото име беше споменато няколко пъти от ваши колеги-управляващи. Благодаря ви за това интервю. Чакаме го г-н Янев. С него сега ще отваряме плика, който г-н Димитър Тадаръков остави с неговото име. Ето го Яне Янев влиза с една библиотека под мишница. Добро утро, г-н Янев.
Яне Янев: Добро утро.
Водещ: Каква е тази библиотека, която ни носите в студиото?
Яне Янев: По-късно ще разберете. Сега да отворя прословутия плик, за да видим, че Тадаръков говори празни приказки. Опитва се да отклонява общественото мнение. В този плик ...
Водещ: Вие знаете ли предварително, сега може ли да кажете на зрителите на бТВ, аз предлагам да не бързаме с отварянето на плика, защото нали знаете, че всяко едно телевизионно предаване макар и политическо, иска да има висок рейтинг, и ако го отворим сега изведнъж плика... Гледате примерно Music Idol – не съобщават веднага кой гонят от играта, а първо реклами, това онова, заиграват се. Даже ето вчера се заиграха и с моето име водещите, така че ако искате малко да си поговорим преди това за други неща и после да отворим плика? Да държим публиката пред екрана.
Яне Янев: Преди отварянето можете да направите експеримент дали аз ще позная какво има в плика.
Водещ: Какво има в плика? Ето, повтаряте ми въпроса. Какво има в плика? Вие сте прочут екстрасенс, освен народен трибун.
Яне Янев: Не, вижте, нека да говорим сериозно. Първо бих искал да кажа, че...
Водещ: Вие разбирате ли колко е трагична темата за корупцията? Че ако не бъдем малко по-иронични към себе си, ще се побъркаме, г-н Янев.
Яне Янев: Да, така е, но все пак трябва да се оценя и гражданската будна съвест на хора, които имат смелостта и достойнството да могат години наред да алармират компетентните власти, и да внасят сигнали в прокуратурата, и да имат мъжеството да отстояват позициите си. Сега понеже...
Водещ: Само секунда. Кажете ни с една дума какво има в този плик, защото на пряката ни линия, аз ви казах, че днес ще стане голямо предаване, много интензивно, е г-н Димитър Тадаръков, който се обажда с право на отговор пък на г-жа Петя Ставрева, но ако вие кажете какво има в плика, г-н Тадаръков ще може да коментира вашата прогноза.
Яне Янев: При мой телефонен разговор с Тадаръков преди няколко дни той ми каза, че има...
Водещ: След предаването ли?
Яне Янев: Преди предаването. Че има плик за мен, който ще ми предостави лично и само и единствено на мен по време на заседанието на Парламентарната земеделска комисия. Това не вярвам това да го отрече.
Водещ: Да.
Яне Янев: Така или иначе той не ми предостави този плик...
Водещ: Защо ме ползва за посредник, не зная. Каза, че съм ви приятел, хубаво, аз не отрекох. Аз съм приятел на г-н Тадаръков.
Яне Янев: ... и реши да го донесе в студиото. Според мен той касае инфантилния опит на Кутев и групичката около него да кажат, че ето, вижте и Яне Янев е част от блатото. Онова блато, за което говореше Джефри ван Орден
Водещ: Това случаят с г-н Манов ли е?
Яне Янев: Да, това е случаят...
Водещ: Защото и г-н Манов да не вземе да се окаже тук, на бТВ, “Тази сутрин” и да стане най-фрапантното предаване, което може да си представите.
Яне Янев: Това е случаят с г-н Димитър Манов, с който сме били преди повече от 11 години в борда на директорите на Консервен комбинат – Кюстендил и тук дебело вече искам да подчертая, че Яне Янев не е бил съдружник на Димитър Манов.
Водещ: А събордник?
Яне Янев: Никога и по никакъв повод. Яне Янев само и единствено е представлявал интересите на държавата в държавния комбинат.
Водещ: Като отворим плика ще разберем. Г-н Тадаръков, вие сте на пряката линия. Добро утро.
Димитър Тадаръков: Добро утро.
Водещ: Първо, разбрах, че за г-жа Ставрева се обаждате да отговорите. Второ, може да коментирате и прогнозата на Яне Янев, че в този плик ще има данни за г-н Манов.
Димитър Тадаръков: Първо искам да благодаря на г-жа Ставрева. Радвам се, че евродепутат, но отново във вашето студио показа, че не е в час. Защо? Не са платени не 40 млн. евро, както тя преди секунди каза, а не са изплатени около 37 млн. лв., защото много земеделски производители не са си попълнили необходимите заявления, за да кандидатстват по системата да си получат тези субсидии. Аз не мога да отида да ги изкарам от леглото на жените им или където живеят и спят, да ги закарам до нашите бюра, и да ги накарам да си попълнят заявление, че трябва да получат европейски пари, но никога няма да позволя да взема европейски пари повече, отколкото България има право да получи, и го заявявам най-отговорно. Второ, ...
Водещ: Стана ясно, г-н Тадаръков. Сега кажете коментара за плика. Обещахте на Яне Янев да му го дадете лично. Има ли вътре данни за г-н Манов?
Димитър Тадаръков: Нека да си довърша репликата. Нали ми разрешавате? Второ, става дума за държавни субсидии. Тя отново не е в час. Ако става дума за държавни субсидии, те са субсидии по национални схеми, по пари, пускани от правителството. Колкото пари имаме, винаги ги раздаваме и не гледам при 20 стотинки на литър за мляко субсидия, която даваме на млекопроизводителите, 50% млекопроизводителите да дадат на някой служител. Трето, тя казва “агенции и ведомства”. Абе, кажете кои са тези агенции и ведомства бе, госпожо? От един месец ви слушам как много професионално говорите по всички медии, а въобще не сте в час. Представям си какво говорите в Европа.
Водещ: Добре, спираме до тук. Новините, малко джиджи-биджи и продължаваме с Яне Янев, Димитър Тадаръков на пряката ни линия и Петя Ставрева, която аз отново ще поканя да влезе в нашето студио, а ако се появи и г-н Манов накрая, ще бъде голяма изненада. Продължаваме напред, след включването на г-н Тадаръков, г-жа Ставрева я върнахме отново от улицата и тя отново е в студиото на БТВ, готова вече с конкретни факти и скандални разкрития за корупция. Ето го и пликът, отварям го най-после този плик. Да видим какво пише вътре, спокоен ли сте г-н Яне Янев.
Яне Янев: Напълно.
Водещ: И сега.
Яне Янев: Бял лист…
Водещ: И сега от сцената на “Music Idol” отпада. Оп, това какво е, и това е бяло.
Яне Янев: Пак бял лист.
Водещ: Това са фирми, справка свързани лица с ISO – BGR БУЛСТАТ “Реа фиш”, справки със свързани лица със Яне Георгиев Янев, ЕГН-то няма да ви го съобщавам, защото може да ме съдите по Закона за личните данни, политическа партия Българско земеделско национално сдружение. Георгиев ли е второто ви име?
Яне Янев: Да, разбира се.
Водещ: Може да сме приятели, но не знам как се казвате. Александър Иванов Атанасов, това е политическа партия “Ред, законност и справедливост”, има двама души, които са във фирми. Двама ваши членове. Румен Яворов Сариев, който е във фирма “Реа фиш” и Михаил Костадинов Корадов, който е в друга фирма, която се нарича “Корадов” ООД. Това са фирми, които очевидно се печелили европейски програми, заповядайте да ви честито. Още един празен лист…
Яне Янев: Само да изясняваме на зрителите едно по едно…
Водещ: “Кюстендилски плод”АД, характеристики, развиваща дейност, “Сибола 2000” ООД. Опит и проекти на “Сибола”, списък с реализирани проекти, десетки. Тук е връзката ви с г-н Димитър Манов като членове на борда на директорите на “Кюстендилски плод”АД. Заповядайте да ви е честито. И още няколко фирми, от които става ясно, че консултантът по бизнес плана е “Сибола 2000”, фирми вземали пари в размер на хиляди левове, десетки, стотици хиляди левове европейски пари и проекти. Това е дал г-н Тадаръков.
Яне Янев: Сега от всичко се вижда, че г-н Тадаръков се занимава със селски клюки и вместо да отговори на очакванията на обществото да спомене имена на депутати, на министри…
Водещ: Вие сте депутат.
Яне Янев: На зам.-министри.
Водещ: Имаше свързани лица с вас.
Яне Янев: Г-н Бареков, нали четете…
Водещ: От вашата партия.
Яне Янев: От моята партия, моята партия БЗНС преди и сега “Ред, законност и справедливост” в Сметната палата има всички изрядни документи и аз мога ли да зная от 15 хиляди души, членуващи в партията, кой по какви проекти е кандидатствал.
Водещ: А за г-н Манов, който между другото г-н Димитър Манов неочаквано се появи в студиото на БТВ, той е вече тук и ще се включи в нашето предаване, за да бъде нещо черешката на нашата сутрешна торта.
Яне Янев: Примерно случаят с г-н Манов е следния. Все едно вие след 11 години с Ани Цолова се посвещавате на различни поприща и след 11 години вие да речем ставате президент, а Ани Цолова става крупен предприемач и усвоява 30-40 проекта от Европейския съюз. И след това казват…
Водещ: Това не звучи никак лошо. Аз ви казах, че вие сте врачка, вие сте екстрасенс, как го видяхте това нещо.
Яне Янев: Вижте как сте свързан.
Водещ: Чакайте да стана президент.
Яне Янев: Аз зная, че човек трябва да има амбиции, но, г-н Бареков, дайте сега…
Водещ: Аз след 11 години ще бъда един щастлив пенсионер, а Ани Цолова ще бъде един голям български журналист.
Яне Янев: Не бързайте да се пенсионирате, защото летвата в ЕС навсякъде е 65 години, така че не бързайте и нека сега да се върнем на сериозните теми. Това, което господин…
Водещ: Вие г-н Манов през тези 11 години виждате ли се с него, пиете ли с си кафенце?
Яне Янев: Не, за голямо съжаление преди 11 години имаше определен политически конфликт г-н Манов си тръгна по своя път, аз по моя.
Водещ: Т.е. разделихте се не като приятели, да го кажем?
Яне Янев: Може и така да се каже, така че през този период ние с г-н Манов не сме се виждали, не сме се чували дори. Аз казах, ако искат могат да направят справка, аз позволявам…
Водещ: Направо да го кажем, в лоши отношения ли сте с г-н Манов?
Яне Янев: Не сме изобщо в отношения. Дали са лоши или добри…
Водещ: Т.е. нямате отношения.
Яне Янев: Да, били сме в лоши отношения през 1997 година, когато е имало…
Водещ: За какво се скарахте, за пари или за жена, общо взето мъжете за това се карат? Аз /…/ ще я обичам вечно, няма за какво да се скарам с …
Яне Янев: Скарахме се за политика. Това е.
Водещ: Г-н Тадаръков, вашият коментар?
Димитър Тадаръков: Коментарът ми е много кратък. Всичко това, което се е случило с г-н Манов и по първата част от плика е станало преди аз да се появя в САПАРД, втората част също е станало преди аз да се появя в САПАРД с едно малко изключение, ако паметта на този известен политик, който казва и говори за мен, че съм човек на ДПС, а до преди години заедно бяхме в земеделската визия, сега изведнъж паметта нещо му изневерява, е идвал с неговия член на партията – г-н Корадов при мен, ако го е забравил, ще му го припомня.
Водещ: Ама като какъв е идвал при вас? Като съпартиец или като шеф на фонд “Земеделие”?
Димитър Тадаръков: Кое?
Водещ: Като какъв е идвал с Корадов при вас?
Димитър Тадаръков: И като съпартиец и след това заедно с г-н Корадов се обадиха и като шеф на държавен фонд “Земеделие”, но трябва да ви кажа…
Яне Янев: Като шеф ли, я пак повтори, Тадаръков, я пак повтори, кога съм идвал при теб, когато си бил шеф на фонд “Земеделие”, кога?
Димитър Тадаръков: Слушайте малко, или ме слушайте, или няма да говоря.
Водещ: Да, чакайте да го изслушваме кога, точно така.
Димитър Тадаръков: Много ви моля сега.
Водещ: Кажете, г-н Тадаръков.
Димитър Тадаръков: Ако ме слушате, изслушайте. Г-н Корадов е имал два проекта по фонд “Земеделие”, на което са предоставени…
Яне Янев: Не бе, не ме интересува…
Водещ: Чакайте…
Димитър Тадаръков: Изслушайте ме малко преди това. Единият проект отговаря на всички изисквания и е подписан, другият проект поради липса на ресурси не е подписан, но това не означава, че проектите не са съгласно българските закони и европейските правила.
Водещ: А идваше или Яне Янев с Корадов при вас да лобира като, вие като шеф на фонд “Земеделие”?
Димитър Тадаръков: Не, като шеф на фонд “Земеделие” ми се обади по телефона, идваше да лобира когато бях в частния бизнес, а Корадов идва при мен като шеф на фонд “Земеделие” ми се обади по телефона от името на Яне Янев и от негово име и да им припомня за срещите. Това е едно към едно, затова г-н Яне Янев, когато правите изявления от кой съм поставен, къде съм поставен и друго, първо си връщайте амнезията във вашето съзнание.
Водещ: Нещо друго да добавите, г-н Янев, звъняхте ли по телефона на г-н Тадаръков като шеф на фонд “Земеделие”?
Яне Янев: Не, никога не съм му звънял, за да говоря за Корадов или за който да е било.
Водещ: А Корадов да е звънял от ваше име?
Яне Янев: А според вас от ваше име някой някъде в някое село да е звънял?
Водещ: Възможно е.
Яне Янев: И аз казвам, че е възможно, но не нося отговорност за телефонисти, които си позволяват от мое име да звънят. Аз не съм упълномощавал никой по никакъв повод да звъни.
Водещ: Какво носите в синята папка?
Димитър Тадаръков: Телефонистът е Яне Янев и неговия съпартиец Корадов.
Яне Янев: Аз имам десетки хиляди съпартийци, г-н Тадаръков.
Водещ: Те са голяма партия, г-н Тадаръков.
Димитър Тадаръков: Аз говоря за един случай…
Яне Янев: И така както аз не ви питам кой ви звъни от ДПС, и така както аз не ви питам защо вие сте лицето и ръцете на Ахмед Доган в държавен фонд “Земеделие”…
Димитър Тадаръков: Пак заговоритехте неща…
Яне Янев: Слушайте ме, преди малко аз ви слушах, вие не спирате, за да ме чуете по същество.
Водещ: Чакайте сега, да дадем думата на дамата г-жа Петя Ставрева да се защити с конкретен факт, тя ще изнесе конкретен факт за корупция, преди Яне Янев да се подготви със синята папка.
Петя Ставрева: Значи, конкретен факт за корупция ще изнесем казах ви по време на заседанието на мониторинговия съвет. Сега обаче ще поговорим с факти. Г-н Тадаръков продължи да ми отправя комплименти в ефира на вашата телевизия. Аз смятам, че за един висш държавен чиновник, какъвто е той и на поста, на който заема е меко казано некоректно, не коментирам морала и т.н. Какво показват фактите, информацията за неусвоени средства по схеми и мерки от еврофондове за 2007 година показва, че от една страна ние ще върнем стотици милиони евро по програма САПАРД, които ще останат неусвоени. Пет месеца след като поема поста, едва пет месеца след като поема поста на шеф на фонд “Земеделие” г-н Тадаръков започва да разписква проекти по САПАРД. Това огромно забавяне води до сериозни проблеми за хората, които вече са подали проекти, има одобрени 120 проекта, които чакат пет месеца да бъдат подписани от г-н Тадаръков. Представете си хората, които са теглили кредити, хората, които са се надявали, че ще започнат да реализират проект, какво се случва с тях. Друг пример за липсата на целенасочена работа и за липсата на адекватно управление на структурата в системата на разплащателната агенция. Един такъв смешен случай като този, една дама от Пловдивския регион в събота отново ни алармира. Подават се заявления за кандидатстване за преки плащания. В заявлението фигурира овощна градина, която е финансирана със средства от фонд “Земеделие”. Какво се оказва. Че хората на г-н Тадаръков отиват и обявяват, че тази градина не е засята и обработвана площ, тя не може да получи финансиране за нея.
Водещ: Добре, още, сега, г-н Янев, от синята папка, за да дадем думата на г-н Тадаръков.
Яне Янев: Аз ще подготвя до края на седмицата официален сигнал до Върховна касационна прокуратура и ще го внеса по повод на твърденията на г-н Тадаръков, че депутати са замесени в лобирането на проекти по САПАРД. Той не иска да говори пред комисията, не пожела да говори във вашето студио, иска или не ще говори пред Върховна касационна прокуратура.
Водещ: А в синята папка какво носите?
Яне Янев: Заедно със сигнала ще бъдат окомплектовани и много данни, в това число и за такива скандали като “Пещерска гроздова”.
Водещ: Това е ракия.
Яне Янев: Да, за да се разбере да речем собствениците на “Пещерска гроздова” колко проекти по САПАРД са усвоили, кой е лобирал за тях, има ли свързани лица с висшето ръководство на МВР, как точно е ставало одобрението на проектите и съответните плащания?
Водещ: Какво означава това, вие имате някакви съмнения там или имате факти, които ще изнесете?
Яне Янев: Това, което казвам е достатъчно красноречиво и в близките дни ще се докаже.
Водещ: Имат ли връзка тези скандали в европейските фондове със скандала в МВР и арестувания заместник-шеф на ГДБОП, който е работил и по темата с европроектите?
Яне Янев: Да, имат връзка, разбира се, че имат връзка и ЕС това нещо го знае. Аз предполагам, че определени длъжностни лица са получавали комисионни, оказвали са натиск, всичко е било вкарано в една система, в която всеки има своя дял.
Водещ: Нещо като ЕООД, или ООД, или като АД. Г-н Тадаръков, вашето право на отговор тук по повод изнесените от г-жа Ставрева и г-н Яне Янев, той ви заплаши, а тя изнесе факти, макар и без имена?
Димитър Тадаръков: Разбира се, че всичко това се е случило преди аз да дойда на този пост. Но аз съм мениджър и не мога да кажа – аз не отговарям, в момента, в който менажирам в момента агенция “САПАРД”. Аз нося цялата отговорност, за да знам какво става там и как трябва да се управлява без да се нарушават българските закони и европейските процедури. Това е моята позиция. Най-лесният отговор беше да кажа - това е било по мое време, аз не нося отговорност. Не, аз нося отговорност и ще нося отговорност докато съм на този пост.
Водещ: А по тези факти, които изнася г-н Яне Янев току-що в нашето студио, нещо можете ли да кажете?
Димитър Тадаръков: За първи път чувам, той всеки пак като излиза изнася нови факти, да дойде да ми ги напише лично и ще му кажа всичко по “Пещерска гроздова” и по всякакъв вид други гроздови.
Водещ: Такъв е той, все ни заварва неподготвени.
Яне Янев: Сега обаче, понеже г-н Тадаръков винаги говори за минали периоди и аз досега бях благосклонен и исках да му се даде шанс, първо необходимите сто дни.
Водещ: Вие не сте ли съпартийци всъщност…
Яне Янев: Никога не сме били съпартийци.
Водещ: Нали сте земеделци?
Яне Янев: Това, че той се е правил на земеделец, това е друга тема, за която не искам сега да говорим. Виж, за г-жа Ставрева мога да кажа, че е била и е част от земеделското движение.
Водещ: Да, но иначе тя влезе пък от ГЕРБ в Европарламента.
Яне Янев: Да, но влезе в резултат на споразумението между ГЕРБ и БЗНС, тогава.
Водещ: Кажете, за да заключим темата.
Яне Янев: Но искам да кажем нещо изключително важно. Сега още като се върна в парламента, ще внеса отново в проекта на дневния ред създаване на анкетна комисия за разследване на всичко по САПРАД и за цялостна ревизия.
Водещ: Тази синя папка какво съдържа вътре?
Яне Янев: Тази синя папка бих я предоставил с удоволствие на БТВ “Репортерите”, за да видите какво значи свързани лица, те да отидат с камерите по места, за да установят…
Водещ: Добре, давате ли я тук?
Яне Янев: Не, ще дойдат, за да им кажа, то това ми е оригиналът, единствено, съм я взел, но тази…
Водещ: Тя тежи поне десет килограма.
Яне Янев: Цялата папка ще я предоставя, и нещо друго искам да кажа, като сме започнали да казваме новини поне да са достатъчно.
Водещ: Какви новини, ние пак тази сутрин мятахме бомби, г-н Яне Янев, това са новинарски бомби.
Яне Янев: Сега, г-н Тадаръков понеже няколко пъти подчерта,е че не носи вина, бих искал да кажа, че част от парите, които са усвоени от Разплащателната агенция по директните плащания са дадени на хора, които не са предоставили никакви документи за собственост или ползване на земеделски земи.
Водещ: Е как така без документ ще вземеш пари…
Яне Янев:Без никакви документи и това го знае Брюксел, и това ще бъде темата следващата седмица.
Водещ: Нова реплика на Яне Янев. Благодаря ви сега, даже аз ще помоля г-н Янев да остане с микрофон, ако има нещо да добави. Влиза Димитър Манов, уважаеми зрители, както ви обещах нещо като черешката на тортата на този скандал. Защото част от папката, която г-н Тадаръков остави с името на Яне Янев, съдържа, ето това е за… Съдържа данни за фирма “Сибола”, която всъщност фирма “Сибола” се свързва с г-н Димитър Манов, който пък от 11 години не се е виждал с г-н Яне Янев. Те се видяха сега в нашето студио, ето кимнаха си, даже не се здрависаха. Г-н Манов влиза. Заповядайте, г-н Манов. Две стола има тук, на както и да е, почувствайте се удобно, доколкото е възможно. Вашият коментар, “Сибола 2000” ООД това ваша фирма ли е?
Димитър Манов: “Сибола 2000” към днешна дата съм основен акционер.
Водещ: Тази фирма е изнесена от г-н Тадаръков като свързана фирма с г-н Яне Янев участвала по десетки европейски като консултант.
Димитър Манов: Не. Логическата връзка върви по линия на ...
Водещ: “Кюстендилски плод” АД.
Димитър Манов: Съвместно участие с Яне Янев преди 11 години във фирма Кюстендилски плод. Г-н Янев никога не е присъствал на съвета на директорите на “Сибола”, никога не е влизал в офиса а “Сибола”, никога не е имал нищо общо с дейността на фирма “Сибола”.
Водещ: Какво ви свързва с г-н Яне Янев, само това управление на фирмата “Кюстендилски плод” АД ли?
Димитър Манов: Точно това.
Водещ: Как се разделихте там двамата, той каза, че сте се скарали за политика?
Димитър Манов: Скарахме се за политика, отговорът му е точен, не го оспорвам.
Водещ: През тези 11 години поддържахте ли някаква връзка?
Димитър Манов: Нямаме нито един контакт през тези 11 години.
Водещ: Вие за какво бяхте обявили награда от 10 хиляди лева?
Димитър Манов: За всеки, който заяви, че ме е видял да разговарям с Яне Янев през тези последни години.
Водещ: Включва ли и тази сутрин тази награда от 10 хиляди лева?
Димитър Манов: Аз направих всичко възможно.
Водещ: Току-що видях, че си кимнахте, ако обичате като си тръгвате после минете през касата на бТВ да ми оставите 10 хиляди лева печалба от баса, това разбира се майтап. Тази фирма “Сибола 2000” ООД е участвала като консултант наистина по десетки европейски проекти, какво ви направи толкова добри в този бизнес?
Димитър Манов: Започнахме дейността още преди старта на европейските фондове, работим успешно на практика с всички четири поредни правителства с администрациите. Към днешна дата сме най-успешната консултантска фирма в България, ние сме една от десетте най-успешни консултантски фирми в Източна Европа по европейските фондове. И като консултанти, най-успешни в България, сме канени и от правителства на много съседни държави да им съдействаме в усвояването на европейските фондове.
Водещ: Добре, какво ви направи да сте такъв лидер, давахте комисионни работеха ли за вас хора свързани с властта, лобираха ли за вас хора във фонд “Земеделие”, в министерството?
Димитър Манов: Никога не сме допускали член на администрацията на фонд “Земеделие” да влезе в офиса на “Сибола” или по какъвто и да е начин да се намеси в лобиране. Лидер ни направи денонощната работа на най-големия консултантски екип в сферата на еврофондовете.
Водещ: Г-жа Ставрева твърди че половината от парите влизащи от Европейския съюз по тези програми отиват за рушвети?
Димитър Манов: Момент, ставаше въпрос за директните плащания, които стартираха преди няколко месеца. Нашата дейност, дейността на “Сибола” изключва напълно дейност, свързана с преките плащания, там няма място за консултантска работа, там има просто попълване на документи, които се верифицират в администрацията и в последствие се изплащат.
Водещ: Вие по какви проекти работите?
Димитър Манов: Ние работим по инвестиционни проекти като в този списък, който е предоставил г-н Тадаръков, са проекти, по които ние семе работили, в които ние сме кандидатствали за субсидии за нашите инвеститори, и за заплащане на нашия консултантски труд както е по всички европейски регламенти. Всъщност пълният списък от проекти, по които работи “Сибола” е бил през цялото време на нашата дейност на сайта на “Сибола” - cibolabg.com.
Водещ: Да, вие сте работили тук с много сериозни производители на меса, на яйца, на вина, на какво ли още не като гледам много са известни?
Димитър Манов: Най-големите фирми от реалния сектор са партньори на “Сибола” и между другото ние сме, може би, единствената консултантска фирма, която извършва така да се каже фейс контрол на входа на фирмата. Т.е. фирми, в които ние се съмняваме за тяхната бизнес етика, ние не допускаме въобще да стартираме работа.
Водещ: Със спонсори на политически партии работите ли, на политически кампании, проверявате ли ги за това?
Димитър Манов: Абсолютно, абсолютно не партнираме по никакъв начин с политически партии точно, за да може да се разграничим и да бъдем перфектни в работата към нашите партньори. И един момент...
Водещ: Така.
Димитър Манов: В тези 200 проекта, по които “Сибола” е работила, по нито едни от тях не е оспорен и няма никакъв скандал.
Водещ: Добре, лека по лека да преминем и към “Искрено и лично” понеже това е предаването, което стартира малко след “Тази сутрин”. Г-н Яне Янев, ще потвърдите ли думите на г-н Манов за вашата раздяла?
Яне Янев: Да, аз вече казах, но аз благодаря на хора като Тадаръков и сие, защото след участието на Манов в студиото ще имам възможност след 11 години, когато не сме си говори да седнем да пием кафе и да говорим по същество за други интересни неща.
Водещ: Ще се сдобрите ли двамата, ето двама мъже след 11 години, неща като “Планината Броукбек”, но в мъжки вариант без да намеквам нещо. 11 години по-късно двама мъже при Бареков си стискат ръката и пият едно кафенце, кафенцето е от мен. С 10 хиляди лева хонорар мисля, че мога да черпя много кафета.
Димитър Манов: Аз искам да се възползвам от случая да подаря на г-н Бареков единствения материал изготвен от консултантска фирма как открито и публично може да се усвояват европейски средства от реалния български бизнес. И да уточня, източване на САПАРД няма, в смисъл такъв, тези нарушения в рамките под 1% от целия размер на работата на администрацията на САПАРД, е един от най-добрите резултати, с които България може да се гордее.
Водещ: Добре, приемате ли подадената ръка на г-н Яне Янев 11 години по-късно?
Димитър Манов: При положение, че правим разговор извън темата на нашата бизнес работа, като контакт не възразявам.
Водещ: Защо не?
Димитър Манов: Да.
Водещ: Толкова неща се промениха за 11 години, смениха се толкова много, какво се карахте за политика, вие бяхте от СДС тогава или?
Димитър Манов: Близо.
Водещ: Близо до СДС.
Димитър Манов: Разграничили сме се ...
Водещ: СДС се разпадна и приятелствата така приключиха.
Димитър Манов: Раздалечили сме се в максимална степен от цялата политика, въпреки че постоянно сме търсени на практика от бизнесмени работещи в целия политически спектър, не сме отказвали съдействие на нито един от тях.
Водещ: Нали точно това казахте, че се пазите от такива хора, които плащат кампании и други?
Димитър Манов: Пазим се точно от такива, които плащат разни кампании. Може да ги видите, че точно тези, които са плащали кампании ги няма в списъка с нашите проекти.
Водещ: Да не вземе да излезе някой, който е плащал кампания като гледам така има шанс.
Димитър Манов: Няма да излезе, няма шанс, няма шанс понеже ние сме ги подбирали така, че да няма шанс.
Водещ: Г-н Тадаръков стои ли на пряката линия, добре. Една мъжка дружба се възобнови в ефира на бТВ. Кажете, г-н Янев.
Яне Янев: Тадаръков, искам да го питате следващия път 22 милиона са изискуемите по САПАРД, а до момента са върнати едва 1 милион. Кога ще върне тези 21 милиона, защото от републиканския бюджет трябва да се преведат в Брюксел.
Водещ: Добре, до момента вървеше с мен донякъде митологемата, че се произвеждат новини в това студио, но оттук нататък хората ще ме знаят с това, че възобновявам мъжки приятелства, че сдобрявам хората след

 



Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. анонимен - Прогнозы на спорт футбол, теннис, баскетбол, хоккей бесплатно, спортивные прогнозы на футбольные матчи сегодня
15.01.2012 23:33
<img>http://i.obozrevatel.com/7/1039874/335276.jpg</img>

Делайте у нас прогнозы на спорт футбол, хоккей, баскетбол, теннис. Обсуждайте футбольные матчи на сегодня и смотрите онлайн футбол прямые трансляции бесплатно.
Не знаете где смотреть онлайн трансляции ? Прямые трансляции футбольных матчей на все чемпионаты стран мира - это отличный шанс не пропустить интересные состязания. Заходите в наш раздел и Вы сможете смотреть онлайн футбол бесплатно.

<a href=http://vprognoze.ru/fclivetv/275095-smotret-onlayn-filadelfiya-chikago.html>смотреть онлайн хоккей филадельфия чикаго 2012</a>

<a href=http://vprognoze.ru/forecast/pro/bitvapro/231506-futbol-chempionat-anglii-premer-liga-13-y-tur.html>блекберн сток сити прогноз игры</a>

<a href=http://vprognoze.ru/forecast/newbie/fcufootball/281931-futbol-chempionat-egipta.html>эль энтеж эль харби аль ахли каир результат</a>

<a href=http://vprognoze.ru/index.php?news>сетубал академика смотреть онлайн</a>
цитирай
2. анонимен - Футбол, хоккей, теннис, баскетбол. Прогнозы на спорт.
03.04.2012 10:54
<img>http://www.prognozist.ru/templates/design/images/n_shapka_logo.png</img>

Ставки на спорт через интернет в букмекерских конторах, большинством из нас воспринимаются как игра. Однако, если к этому делу подходить профессионально, то из данного занятия можно получать весьма стабильную прибыль. Наши каперы делают ставки на самые разные спортивные события на протяжении трех и более лет. Им досконально известны особенности той или иной букмекерской конторы.
Непрофессиональные каперы делают ставки на спорт, в основном, полагаясь на собственную логику или на знание составов команд. Наши же каперы учитывают не только эти нюансы, но и ещё и много других, немаловажных аспектов. К примеру, играет команда дома или же на выезде, какова статистика побед, забитых голов и т.п.
Нашим профессиональным игрокам не нужны советчики, которые предлагают свои удачные стратегии ставок на спорт.


<a href=http://www.prognozist.ru/forecast/pro/422260-futbol.-kubok-vyzova.-nepal..html>непал 2012 кубок вызова</a>

<a href=http://www.prognozist.ru/forecast/newbie/24806-bet.html>аргентина отборочные матчи к чм 2010</a>

<a href=http://www.prognozist.ru/tags/РЕАЛ>коэффициент матча цска реал мадрид</a>

<a href=http://www.prognozist.ru/forecast/pro/416969-futbol..html>футбол 2012 бенфика зенит арсенал милан апоэл лион прогноз экспресс</a>
цитирай
3. анонимен - buy viagra 960 14623
18.10.2012 13:07
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#14096]buy viagra online[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#4009>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#6594 viagra online
цитирай
4. анонимен - payday loans online 797 10037
19.10.2012 08:59
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6827>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9751>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20260 payday loans online
цитирай
5. анонимен - generic viagra 955 19341
19.10.2012 10:13
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#17102>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#4772>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#14141 generic viagra
цитирай
6. анонимен - online kamagra 2806
21.10.2012 00:43
<a href=http://orderkamagranow.com/#cwzgl>buy kamagra soft</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#sygsf >purchase kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#ccmvg kamagra online
цитирай
7. анонимен - order viagra 12645
21.10.2012 05:12
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#vtqgx>viagra 50 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#jvllu >viagra 100 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#lrovf generic viagra
цитирай
8. анонимен - levitra without prescription 15757
21.10.2012 20:51
<a href=http://orderlevitrahere.com/#fmeaq>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#hdqyn >buy levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#pxjzq buy levitra online
цитирай
9. анонимен - cialis 60 mg 3799
22.10.2012 08:07
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#zfagi>cialis 40 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#ianah >cialis 20 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#npbki generic cialis
цитирай
10. анонимен - payday loans 438 9211
24.10.2012 02:30
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#20000>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#13477>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#2249 payday loans
цитирай
11. анонимен - generic cialis 841 16816
24.10.2012 11:11
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19396>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#7312>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#281 buy cialis online
цитирай
12. анонимен - buy cialis online 16392
24.10.2012 23:23
<a href=http://cialisstorehere.com/#wdxam>buy cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#qamim >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#qpkmj buy cialis online
цитирай
13. анонимен - levitra online 1158
25.10.2012 00:49
<a href=http://levitrastorehere.com/#nqizm>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#sdbeq >buy levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#wtzxy buy levitra online
цитирай
14. анонимен - buy viagra 479
25.10.2012 02:49
<a href=http://viagrastorehere.com/#ysjsr>viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#tdlap >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#lkobj viagra online
цитирай
15. анонимен - kamagra online 16319
26.10.2012 00:46
<a href=http://kamagrastorehere.com/#pniqw>cheap kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#jzdxu >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#tlcow kamagra online
цитирай
16. анонимен - cheap generic viagra 13437
31.10.2012 07:45
<a href=http://cheapgenericviagranow.com/#hfsot>buy cheap viagra</a> - <a href=http://cheapgenericviagranow.com/#qiqjb >cheap viagra online</a> , http://cheapgenericviagranow.com/#gbsry viagra 50 mg
цитирай
17. анонимен - buy levitra 9575
03.11.2012 05:34
<a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#bdxai>cheap levitra</a> - <a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#hvosq >buy levitra</a> , http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#kdqtv buy levitra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578155
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930