Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2008 19:31 - Димитър Ивановски трябва да бъде освободен, търпението на Брюксел се изчерпа
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1198 Коментари: 1 Гласове:
0



Интервю на Петя Ставрева за vsekiden.com
image
Евродепутатът Петя Ставрева: Димитър Ивановски трябва да бъде освободен, търпението на Брюксел се изчерпа Миглена Славова

Петя Ставрева е евродепутат от листата на ГЕРБ. Тя е представител на земеделската организация на Анастасия Мозер в Брюксел. “Всеки ден” я потърси за коментар по повод критиките от страна на Европейската комисия към България и конкретните обвинения от страна на вицепремиера Меглена Плугчиева към зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски за неглижирането на кореспонденцията с Брюксел.

Какво трябва да очаква България от предстоящия доклад на ЕК през юни?

Остра оценка, в която европейските партньори ще ни дадат ясен знак, че нямат намерение парите на данъкоплатците от общността да бъдат използвани за генериране на корупция и възпроизводство на сивата икономика на България. Мисля, че писмото на Майкъл Лий до Министерство на финансите е твърде категорично и показва, че търпението на Брюксел се е изчерпало.

Има ли опасност от налагане на предпазна клауза по правосъдие и вътрешен ред?

Никой в България няма интерес от такава санкция. Налагането на предпазна клауза означава ограничение по Euro Justice, което ще се отрази на решенията на българските съдилища в Европа и това би било достатъчно лош знак за България.

Като чухте решенията от Съвета на коалиция през уикенда, смятате, че правителството ще успее да покаже на Брюксел напредък, какъвто твърди, че има?

Времето е кратко и ми е трудно да гадая, дали заявените намерения в “Катарино” ще се окажат практически решения и политическа тенденция, която да промени становището на Брюксел и на българските граждани.

Какви реформи трябва да има в МВР и само това ли е необходимо за отпадане на клеймото върху България по отношение на организираната престъпност?

МВР е само част от системата, която е ангажирана с организираната престъпност. Очевидно е, че пакетът от мерки трябва да обхваща и финансовите контролни органи, данъчната система, съда, прокуратурата, прозрачността при тръжните процедури, финансирането на политическите партии и т.н. МВР трябва да извърви сериозен път, за да се окаже в съзнанието на гражданите страж на реда, а не трансмисия на определени интереси към органите на държавата.

Корупцията винаги върви ръка за ръка с престъпността. След три години правителството се сети, че трябва да направи закон за конфликта на интереси. В другите страни има ли подобни законови рамки?

Да, има подобни закони. В други актове е легализирана и почтената форма на лобизъм. Очевидно е, че мнозинството нямаше интерес до сега този проект да мине в българския парламент и колкото и да е унизително за самочувствието ни, вероятно това ще се случи под натиск отвън. Нека сме наясно, в цивилизования свят юридически се наказва корупцията, а в обществено-политически план се наказват още съмненията за корупция.

Какви наказания трябва да се регламентират, според вас, при укриване на конфликт на интереси?

“Конфликтът на интереси” трябва да се предотвратява, а не просто да се наказва в последствие. Размерът на наказанието едва ли може да се посочи обективно, защото такъв може да има за 10 дка гори и за 120 млн. лв. както във Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева директно обвини в понеделник зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски, че не е уведомявал Пламен Орешарски и Сергей Станишев за кореспонденция с Брюксел. Нормално ли е един зам.-министър да е свободен електрон?

Нормално е такъв зам.-министър да бъде освободен като електрон, защото е непростимо въпроси, които засягат жизнено важни за страната информации, да бъдат спестявани. Аз лично се съмнявам в тази информация. Нима трябваше г–жа Меглена Плугчиева да се върне от Германия, за да разберат премиерът и министърът на финансите, че не са информирани правилно. Звучи доста несериозно, но ако е истина, то трябва да последва и съответната санкция.

Беше ли необходим поста вицепремиер, който да координира усвояването на еврофондовете?

Вицепремиерът Плугчиева даде ясни сигнали, че има намерение да изпълни този пост със съдържание. Безспорно усвояването на средствата от еврофондовете е възможност българските граждани да започнат да усещат и ползите от членството в общността.

Очаквате ли възстановяване на плащанията по ИСПА, ФАР и САПАРД? Кога?

Възстановяването на плащанията не е въпрос на преговори, а въпрос на изпълнение на европейските изискванията от наша страна. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

Има ли вариант при изключително критичен доклад от ЕК и налагане на предпазна клауза, правителството да падне?

В България на доклада и на препазната клауза се гледа като на инструмент за вътрешнополитическа битка, а не като на оценка за състоянието на страната. Предпазната клауза и санкциите ще накажат всички българи, не просто корумпираните и не просто управляващите.

вторник, 13 май 2008



Тагове:   Брюксел,   освободен,


Гласувай:
0



1. анонимен - Сегашното правителство е вредно за България
14.05.2008 22:35
Търпението на Брюксел се изчерпва ,но не от Петър Ивановски,той е много дребен, а от българското праветелство.То трябва да си ходи, защото стана съвсем очевидно, че Брюксел вече му няма доверие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577663
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930