Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2008 20:24 - Суровият тон от писмото на Майкъл Лий ще продължи и в юлския доклад на ЕК
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2008 02:21


Юни 27th, 2008

Евродепутатът Петя Ставрева /ЕНП-ЕД- БЗНС-НС/ГЕРБ/ коментира пред Портал Европа новината за спирането на финасиването на още две мерки по програма САПАРД. Вицепремиерът Плугчиева обяви, че генералният директор на Генерална дирекция „Земеделие" в Европейската комисия Жан - Люк де Марти е препоръчал българската страна да се въздържа от плащане по мярка „Развитие и диверсификация на икономическите дейности" и мярка „Инвестиции в селското стопанство".

Бихте ли коментирали спирането на евросредствата по още две мерки на САПАРД, което вицепремиерът Плугчиева обяви?

Това е много лош знак, който България подава. Вярно, това е решение на ЕК, но съм убедена, че то е дошло след направени сериозни проверки от Брюксел. Разследванията на ОЛАФ са открили достатъчно основание за спирането на финансирането по тези мерки.

При разговорите ми с Европейската комисия и по-точно  в Дирекцията по земеделие, ме увериха, че ОЛАФ продължава разследванията и е разширил кръга на проучваните проекти. Казаха ми и че ако бъде установено още отклоняване на средства и злоутреби, службата няма да се поколебае да спре още средства.

Положението е много неприятно, особено в навечерието на доклада, който очакваме от Европейската комисия. Смятам, че отношението и суровият тон, които бяха заявени от Майкъл Лий в писмото му от 8 май, ще бъдат продължени и в юлския доклад. България, по-скоро хората, които я управляват, трябва да вземат сериозни мерки корупционните практики да бъдат силно ограничени.

Бихте ли могла да кажете на каква стойност са спрените средства?

Нямам информация. Вероятно няколко милиона евро.

Какви мерки трябва да вземе правителството в плана, който подготвя до 31 юли?

Мерките - било то законодателни инициативи или админинистративни промени, трябва да бъдат на практика изпълнени, а не да останат разписани на хартия като добри пожелания. Трябва да има много по-сериозен контрол, а не само да очакваме служителите на ЕК или ОЛАФ да ни проверяват непрекъснато. Служителите на държавните агенции, които одобряват проектите, трябва да бъдат безкомпромисни, особено когато има дори съмнение за възможно отклоняване на средства, за да не се налага да ни спират парите от Брюксел.

Планирате ли питане до Европейската комисия и ОЛАФ по това решение за спиране на средства по САПАРД?

Да, защото смятам, че българските граждани имаме интерес да разберем какви са причините за спирането на поредните средства по предприсъединителна програма САПАРД, в навечерието на старта на другата голяма програма за над 3 млрд.евро за развитие на селските райони.

По-рано днес Вие представихте Обществения съвет за граждански мониториг на евросредствата в земеделие на вицепремиера Плугчиева. Как премина срещата ви?

На срещата с вицепремиера Плугчиева говорихме за работата на Съвета и за сигналите, които получаваме. Вицепремиерът се ангажира да съдейства в проследявянето на сигналите, защото тези, които достигат до нас, са от хора, които преди това са писали до много държавни институции. Те или не са получили отговор, или той не е съдействал по никакъв начин за разрешаването на проблемите им. Госпожа Плугчиева се ангажира сигналите да бъдат насочвани към нея и екипа й, да получават адекватен отговор, да се проследява развитието по тях.

Другият въпрос, по който говорихме, бе предстоящото посещение на Комисията по бюджетен контрол на ЕП. То ще се състои от 28 септември до 3 октомври в България. На 30 септември е предвидена среща с вицепремиера Плугчиева. Комисията ще се срещне и с представители на Обществения съвет за разглеждане на реализирани проекти в Пазарджишкия и пловдивските региони, във Варненско.

image



Тагове:   Майкъл,   тон,   доклад,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578004
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930