Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2008 22:54 - Изказване на Петя Ставрева на конгреса на "Обединени земеделци"
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 621 Коментари: 0 Гласове:
0



08 ноември, 2008, НДК

Уважаема Г-жо Мозер,
Уважаеми гости и делегати на Конгреса на Обединените земеделци,
Скъпи приятели,
Преди няколко месеца на святата за нас Славовица, говорих за утрешния ден на модерното земеделско движение в България. Но утре започва от днес, от този конгрес, на който се обявяваме за нов политически проект, отразяващ приоритетите в дневния ред на българските граждани.

Хиляди наши сънародници– и млади и стари, са ангажирани със земеделие и агробизнес, ангажирани са с търсене на нови възможности за по-ефективно производство и нови пазари за земеделската продукция.
Всички те имат нужда от подкрепа, от силна земеделска организация, обърнала лице към бъдещето. От Земеделски съюз, който подава ръка на земеделските производители, на браншовите организации, на аграрната наука и застава зад хората, които обработват плодородната българска земя.

През последните дни чухме коментари, че днес ние правим поредната земеделска партия, докато проблемите на сектора са по-сериозни от всякога. Може би точно заради това, трябва да поемем по този път. Точно заради това трябва да поставим едно ново начало и трябва да го направим днес. Хората от аграрния бранш, българските граждани нямат време. Ние, в тази зала нямаме време за губене.
Трябва да спрем да говорим за различните земеделски съюзи, кой какво е обединил или разцепил. Трябва да създадем земеделски съюз, който решава проблеми и дава алтернатива.
Ние имаме кауза и това са проблемите в аграрния сектор, земеделските производители, всички български граждани, които ценят хляба, искат да живеят в мир с природата, да дават труда си и да получават препитанието си от плодородната българска земя.
Като член на ЕС сме изправени пред нови предизвикателства в условията на един глобален пазар. Трябва да обясним смисъла от новите възможности, които имаме в голямото европейско семейство. Не можем да позволим земеделският сектор да загива пред очите ни при условие, че имаме достъп до огромен финансов ресурс за модернизиране и повишаване на конкурентноспособността му. Не можем да останем безразлични към обезлюдяването на нашите села.
Аз смятам, че сме способни да предложим нов подход за управление на земеделието чрез прозрачност, ефективност и нулева толерантност към корупцията. Всъщност това важи не само за земеделието, а за управлението въобще.

През последните месеци аз работя в Европейския парламент в Брюксел. Много хора си мислят, че той е много далеч, но не е така. Разстоянието между сърцето на Обединена Европа и десетките, стотици села и ферми, които посещавам, е много късо. От едната страна, на това разстояние са бюджетите, които са предоставени за развитие на модерно земеделие и правилата, по които това може да стане. От другата страна, са хората, които имат нуждата от европейските пари и от новите технологии.
Но по средата има огромна пропаст и това е пропаста, която създава управлението на тройната коалиция. Днес всичко пропада в тази пропаст. Там стоят хора, които нарушават правила и не позволяват българското земеделие, българската икономика да заработят на европейски обороти. Аз смятам, че трябва да запълним тази пропаст с модерни решения, с качествени хора и активно политическо присъствие. Време е страната ни да стане достоен партньор и активен участник в най-модерният, развит и богат икономически съюз в света. Време е българските граждани да усетят и ползите от членството в Общността и да имат европейски доходи, възможности и самочувствие.

Ние сме тук, защото не искаме повече безпринципно и корумпирано управление на България. Ние сме тук, за да създадем Земеделски съюз който защитава и отстоява интересите на българските граждани, на всички нас, които искаме да живеем в една благоденстваща България в обединена Европа. И това е съюзът на Обединените земеделци!

 



Тагове:   обединени,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 576113
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031