Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 20:31 - Да се създаде национален резерв
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
0



Евродепутатът Петя Ставрева: 
Да се създаде национален резерв

 

На Пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург e приет доклад за състоянието на общата селскостопанска политика и отражението й върху българското земеделие, каза на пресконференция в Пазарджик евродепутатът Петя Ставрева.

Основните акценти, заложени в доклада, са насочени към: отпадане на млечните квоти до 2015 година, наредба, задължаваща фермите да бъдат изведени извън населените места, намаляване на размера на преките плащания на фермерите, което обаче няма да обхване земеделските производители в България и Румъния. Според Ставрева, причината за това е, че като нови членки в ЕС ние не получаваме пълния размер на евросубсидиите. Финансирането на производството на суров тютюн ще продължи до 2013 г., предвидени са премии за отглеждане на овце и кози /по 21 евро за животните, отглеждани за месо и по 17 евро при тези за мляко/, както и 15 % от всички евросубсидии за подпомагане на икономически нестабилните сектори. 

Важна идея е създаването на Национален резерв от остатъка от директните плащания. През 2007 г. България е върнала в европейския бюджет около 37 млн. евро неусвоени средства. „Ако те, по мое мнение, бяха влезли в бюджета на аграрния фонд, например, и с тях бяха подпомогнати млекопроизводителите, сега положението в бранша щеше да е по-различно, коментира Петя Ставрева”. Посланието на Нийл Париш при гостуването му в България обобщи целта на европейските дебати, че “новите и старите страни трябва да имат равен шанс”, каза още Петя Ставрева. За всички предложения окончателното мнение обаче има Съветът на министрите.

50% от хората са в перманентна криза и все още не усещат реалната икономическа нестабилност в страната, заяви председателят на “Обединени земеделци”- Пазарджик Емил Йончев. „Следим отблизо процесите в селскостопанския сектор и смятаме заедно с други демократични политически сили да изготвим антикризисен план за преодоляване на икономическата нестабилност в аграрния сектор”, каза още Йончев. Той призова за спешни мерки за преодоляване на кризата, за да се спечели отново доверието за достъп до европейските фондове. Спирането на европарите води и до спиране на инвестициите, бе категоричен той. Не бива да се вярва на политици, които не водят икономически дебати, посочи Йончев.

 



Тагове:   национален,   резерв,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577691
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930