Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2009 18:34 - Граждани без общество
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1064 Коментари: 0 Гласове:
0



Лицата на протеста

 

Несъгласието и недоволството от политическия ред в държавата събра стотици граждани пред сградата на Народното събрание на 3-дневни протести. Различните лица на протеста поставиха на дневен ред в обществото важни въпроси: каква е политическата ни култура след 20 години демокрация; колко опасна е невидимата сила, която стои зад безликото лице на Интернет-мрежата и с невидими конци направлява народния гняв; това, че опозицията напусна парламента и подкрепи протестиращите като редови гражданин, знак, ли е, че политическият модел е изчерпан и е дошло време да бъде променен? Ако още не сме гражданско общество, а само недоволни граждани, колко дълъг е пътят, който трябва да извървим, за да променим и себе си?

В сряда и четвъртък площадът пред Народното събрание бе окупиран от протестиращи студенти, природозащитници, млекопроизводители и недоволни от управлението на тройната коалиция граждани. В сряда се стигна до ексцесии и сериозни сблъсъци с полицията, като повече от 150 граждани бяха арестувани. В четвъртък, след постигната договореност с организаторите на протеста, на подстъпите към пл. "Народно събрание" протестиращите минаваха през пропускателни пунктове и хората се допускаха само след проверка на документи.

Множеството скандираше "Оставка", "Червени боклуци", "Мафия", "Единство", "Избори". Без трибуна, без озвучителна техника, музика и мегафони, защото са били изпочупени при масовите безредици, възникнали в сряда, когато полицията разгони протестиращите с бой в отговор на провокации от екстремистки групи, в четвъртък гражданите протестираха по мирен начин.

Майки и деца направиха жива верига между полицията и протестиращите, а гражданите хвърляха карамфили към силите на реда, които бяха със свалени щитове.

Без реакция в сряда, депутатите от парламентарните групи на опозицията и независимите народни представители напуснаха пленарната зала в четвъртък и излязоха при протестиращите, заедно с общински съветници от ДСБ и СДС.

Двете партии поискаха и оставката на вътрешния министър Михаил Миков заради окървавяването на протеста в сряда, но управляващите са на мнение, че полицията е действала в рамките на закона.

"Докато управляващите се крият зад дебелите стени на НС, ние ще бъдем вън, сред протестиращите. Целта ни е не да оглавим протеста, а да сме там, където ни е мястото", заяви от парламентарната трибуна лидерът на СДС Мартин Димитров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също увери, че излизат навън като обикновени граждани, а не да оглавяват протеста.

"Ако останем в пленарната зала, означава да се солидаризираме с тези, които очевидно не могат да управляват и са изпаднали в паника", посочи Костов.

Общинските съветници от СДС и ДСБ напуснаха заседанието на СОС и излязоха с декларация срещу насилието срещу мирни граждани.

Те се обявиха срещу действията на кмета и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди ден по искане на МВР издаде заповед за прекратяване на протеста малко след началото му. Тази заповед, която не бе съобщена по никакъв начин на протестиращите, развърза ръцете на жандармерия и полицаи за незабавно настъпление срещу множеството, при което пострадаха не само провокативно настроени скин-хедс, футболни фенове и ултраси, но и мирни граждани.

Това решение бе една от причините да се стигне до ексцесиите на площада и до неоправданото насилие от страна на органите на реда, се казва в декларацията на СДС и ДСБ.

Многото лица на протеста дадоха недвусмислен знак, че държавата има нужда от промяна. Недвусмислено е и недоволството на гражданите в нея. Остава да бъде извървян пътят до превръщането ни в гражданско общество.

 Анета БОЖИДАРОВА



Тагове:   общество,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 576167
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031