Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2009 18:41 - Седми вот на недоверие. Изказване на Анастасия Димитрова-Мозер, зам.-председател на Народното събрание, председател на „Обединени земеделци”.
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1322 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2009 18:44


Управляващите дискредитират демокрацията

 

Справедливостта и редът са основа на модерната държава

 

Аз подкрепям вота на недоверие, не само защото обстановката в страната, сред гражданското общество и най-вече сред младите хора е напрегната и непредсказуема, а защото демокрацията у нас е подложена на изпитание; защото устоите на нашата европейска и евроатлантическа ориентация не дадоха предимство и конкретни успехи за всеки български гражданин. 

Според управляващата тройна коалиция отговорът за бъдещето на страната оставал в ръцете на демокрацията, но аз много се опасявам, че отговорът остава в ръцете на плутокрацията, а плутократите и плутокрацията са забогателите само и единствено от властта. С това ще се запомни мандатът на ДПС за избора на тройната коалиция в 40-ото Народно събрание, за жалост.

Имам чувството и не само чувството, но определено мисля, че правителството живее в друг свят. И вярно, те наистина живеят в друг свят, където няма беднотия, където има охолство и където нещата се представят по съвсем друг начин. Не трябва да се забравя, че първите важни крачки за поставяне на демократичните основи на обществото и държава в България бяха направени от първите демократични правителства у нас. Беше необходима просто приемственост, анализ на допуснатите грешки, за да не се повтарят и използват недобронамерено схемите в разрез с европейските и евроатлантическите принципи. Това се прави от държавници със стратегическо мислене и грижа за държавните интереси, но след години на преход и реформи, след почти двегодишно членство в Европейския съюз, да се стигне до дискредитиране на демокрацията, да се даде повод за съмнение в полезността от това членство, да се забрави, че справедливостта и редът са основа на модерната държава, а негативизмът сред гражданите да стига до отчаяние и то не само сред населението с ниски доходи - това вече е явна неспособност на управляващите да се справят с предизвикателствата на съвремието и да загърбят постигнатото през годините на преход от тоталитаризъм към демокрация. 

Проблемите, които масово се коментират от месеци, не са малко – кризата с доставките на газ, икономическата и финансова криза, активиране на организираната престъпност, липса на разследваща полиция в тази връзка, липсата на конкретни резултати в борбата срещу корупцията, загубените милиони средства от европейските фондове, проблемите и боксуващите реформи в образованието, здравеопазването и земеделието, липсата на воля за ефективни реформи в съдебната система и създаване сред населението на чувство за безнаказаност. Тук бих добавила и нерешителността и липсата на идеи за решаване на проблемите като: агресивността и насилието сред подрастващите и младите хора, трафика на жени и насилието над тях, отчайващите условия за живот сред по-голямата част от домовете за деца без родители или болни и възрастни хора. Да не забравяме, че случаят в Могилино беше поставен на вниманието на нашето общество не от нашите институции, а от чужда телевизия. 

В този смисъл аз искам да задам два въпроса на господин Станишев: какви са действителните му мотиви, за да направи това демонстративно посещение в НАП, след като отне достъпа до класифицирана информация на госпожа Мургина?

Една добавка: вярна ли е информацията, разпространена в кулоарите на парламента, че ще посетите и централата на митниците още през тази седмица, за да заявите подкрепата си към всички митничари, г-н Станишев? 

Искам да се обърна тук към някои мои колеги и да им кажа, че за жалост, те изтъргуваха съвестта си за един Кричим, но хора, които нямат Бог, нямат и съвест!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 579489
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930