Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 15:07 - Нов тип политическо управление искат „Обединени земеделци”.
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1286 Коментари: 1 Гласове:
0



 

„Предизборният период започна и ние, от „Обединени земеделци” вече оповестихме своята политическа воля за Ново обществено начало”, заяви за представителите на медиите на пресконференция във вторник в БТА Анастасия Димитрова-Мозер, зам.-председател на Народното събрание, председател на „Обединени земеделци”. Акценти от Политическата декларация, приета на Първия редовен конгрес на организацията за смяна на политическия модел на управление у нас представиха тримата зам.-председатели на „Обединени земеделци” – Венцислав Върбанов, народен представител, зам.-председател на Комисията по земеделие в НС, Георги Каркъмов и Моньо Христов, членове на Постоянното присъствие на „Обединени земеделци”.

Всички сме обезпокоени от факта, че България се управлява лошо и губи своя авторитет пред света и пред Европа. Главна причина за това е корупцията, подчерта Анастасия Мозер. Всички, които искаме да работим за по-добро бъдеще на България,

 

трябва да обединим усилия

 

и да застанем на категоричните позиции, че страната трябва да се управлява от демократи, а не от плутократи. Плутокрацията ползва политиката единствено за лични цели и всички сме свидетели, че точно това се случва при сегашното управление, посочи лидерът на „Обединени земеделци”. Анастасия Мозер припомни, че Европейската комисия непрекъснато опровергава с конкретни констатации аргументите на правителството, че всичко в държавата е наред. Европейският съюз няма практика да се намесва в националните политики на страните-членки, но винаги ще държи сметка как се харчат парите на данъкоплатците на Общността. Според председателят на „Обединени земеделци ”фактите са красноречиви: липсва прозрачност, няма контрол, има престъпление – няма наказание. В момент на глобална криза европейските фондове са жизненоважни за България, но тъкмо поради лошото управление на страната и ширещата се корупция, българските граждани не могат да се възползват от тях, защото повечето от фондовете са спрени. Най-потърпевши от това са заетите в земеделския сектор, а липсата на политика у сегашните управляващи към земеделските стопани граничи с престъпление, смята Анастасия Мозер.

Затова „Обединени земеделци” ще защитават интересите на по-широки слоеве на обществото.

„В България, в т. нар. ситуация на преход, паралелните власти на управници, на институции, на мафия, на клиентелистки кръгове и т.н. така са се преплели в рамките на определени среди, че задушават гражданското общество и дори се опитват да наложат извода, че в страната няма гражданско общество”, заяви на пресконференцията Моньо Христов, зам.-председател на „Обединени земеделци”. Една от целите на „Обединени земеделци” е да търси

национален консенсус по важни за страната въпроси. Затова  са необходими задълбочени промени в Конституцията, които да гарантират реално участие на духовния елит на нацията и на гражданското общество в един

 

нов тип двукамарно парламентарно управление

 

подчерта той. Поправките в Конституцията ще отрежат пипалата на т. нар. паралелни власти и същевременно ще дадат възможност за нормално функциониране на държавните и гражданските институции. За нас е от изключителна важност да бъде проведен обществен дебат по тези въпроси, както и те да се дебатират между център-десните политически партии у нас, акцентира г-н Христов. Илюзия е да се мисли, че една политическа партия, дори да вземе цялата власт на избори, може да управлява, като разчита само на собствен ресурс, без да се съобразява със съсловните интереси на отделни групи в обществото. Такава партия ще се провали още в рамките на първите 5-6 месеца от своето управление, смята зам.-председателят на „Обединени земеделци”.

„Ние започваме да прокламираме една качествено нова политика. Тя е такава, защото нашите идеи за управлението на всички сектори на националната икономика ще бъдат съгласувани и изработени съвместно с представители на браншовите и неправителствените организации у нас”, оповести Георги Каркъмов, зам.-председател на „Обединени земеделци”. Смятаме, че гласът на гражданското общество в управлението на държавата е особено важен, затова дадохме старт на провеждането на регулярни партньорски срещи с представители на различните браншове у нас, уточни г-н Каркъмов.

Резултатът от първата проведена среща е приемането на обща декларация, свързана с управлението на аграрния сектор в България, който е приоритетен за „Обединени земеделци”. Предстоят нови срещи в цялата страна и според „Обединени земеделци” това е пътят за изграждане на

 

мост между гражданското общество и политическите организации

 

„Дълбоко се надяваме, че успех на предстоящите избори ще имат онези политически сили, които изразяват реално интересите на различните обществени слоеве в страната”, подчерта зам.-председателят на организацията.

„Ние сме за широка център-дясна коалиция, която да изработи алтернативна програма за управление на страната. Това е единствената възможност сегашната тройна коалиция да се изтласка от управлението”, обяви пред медиите Венцислав Върбанов, зам.-председател на „Обединени земеделци”. Искам да припомня, че ние, земеделците, начело с г-жа Мозер, във времето сме доказали своите принципност и последователност като коалиционен партньор. Покойният Стефан Савов винаги подчертаваше, че г-жа Мозер е най-почтения партньор в политиката, посочи Венцислав Върбанов. Той припомни, че благодарение на парламентарната група на Народен съюз, правителството на ОДС управлява при пълен мандат.

„При създаването на

 

широка център-дясна коалиция

 

трябва да бъдат надмогнати всички междуличностни противоречия в името на бъдещето на страната”, подчерта г-н Връбанов.

По отношение на коалиционната политика на „Обединени земеделци”, зам.-председателят Моньо Христов уточни: „Можем да бъдем партньори само с последователни демократи. Не случайно се разделихме с някои хора и от нашата организация, които направиха, както сполучливо ги нарича г-жа Мозер „другото лице на БСП” – коалиция „Напред”. С такъв тип клиентелистки партии „Обединени земеделци” не могат да влизат в коалиция”. И СДС и ДСБ трябва да си дадат сметка, че не бива да се проиграва почтения шанс за България, смята г-на Христов. Според изчисления на Експертния съвет на „Обединени земеделци” една широка център-дясна коалиция би могла да се превърне в трета, дори във втора политическа сила на предстоящия редовен вот за национален парламент. Този шанс не бива да се пропилява, за да не бъдат допуснати БСП и ДПС до управлението на страната, е позицията на земеделската политическа организация.

По повод на предстоящата среща-конференция на десните в Каденабия Анастасия Мозер подчерта: „Надявам се, че ще проведем един сериозен разговор по жизненоважни за България въпроси. Моментът е критичен и никой няма право да поставя на преден план теснопартийните си интереси и да си мисли, че сам може да реши проблемите на страната. Ние, земеделците, винаги сме били

 

привърженици на разумния компромис

 

и често сме го правили. Нашите претенции са стигали до там – да се работи за бъдещето на демокрацията в България. Това е важното. Ако обществото се управлява демократично, претенциите на всички ще бъдат задоволени. Забележките към този или онзи са дребни пред факта, че днес се борим за оцеляването на демокрацията в България”.

Според Анастасия Мозер политиката, която води сегашното правителство е продължение на политиката на голямата лъжа на управлението на Сакскобургготски. „Той обеща за 800 дни да реши проблемите на страната, а БСП пое конкретни ангажименти, но не изпълни нито един от тях – нито построи магистрала „Тракия”, нито разследва царските имоти, нито се пребори с корупцията”, припомни тя. Принципът на управление 8-5-3, според който работи кабинетът се разминава с желанието на българите как да бъдат управлявани. Тройната коалиция управлява чрез взаимен рекет, защото нито една от трите партии няма мнозинство поотделно. Това е политическа манипулация, на която обаче Европа не се поддава. И сигналите от ОЛАФ и от Европейската комисия са повече от красноречиви”, констатира лидерът на „Обединени земеделци”.

„Обединени земеделци” ще се включат активно и ще подкрепят всички протести на земеделските производители, оповести в края на пресконференцията Моньо Христов. „Парите за фермерите умишлено се задържат, изплащат се избирателно и целят да ликвидират сектора”, подчерта зам.-председателя на „Обединени земеделци”. Националното ръководство на организацията ще дава регулярно всеки вторник пресконференции в БТА.    

Анета БОЖИДАРОВА  



Тагове:   нов,   обединени,


Гласувай:
0



1. анонимен - Рано е / или много късно /
11.03.2009 19:25
Скъпи братя, все още е много рано да се обединявате. Докато не се разедините до перушинки и не осъзнаете трагичното положение, в което се намира целокупното българско земеделско движение ще се прилепвате към всеки, който ви обещава подкрепа, но ще ви използва. Дали вече не са поругани идеите на създателите на вашето движение в България. Дали някога ще си дадете сметка наистина каква сила все още можете да станете ?
ДАЛИ ОБАЧЕ ВЕЧЕ НЕ Е МНОГО КЪСНО !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 576199
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031