Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2009 16:47 - Акценти от пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург - 09 - 12 Март
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 968 Коментари: 0 Гласове:
0



На пленарната сесия в Страсбург ( 9-12 март) евродепутатите ще обсъдят и гласуват предложенията за промени в таксите за тежкотоварни автомобили т.нар. евровинетка, както и измененията на правилата за структурните фондове. Европейският парламент ще обсъди мерки за подсигуряване на петролните доставки за Европа в бъдеще. Евродепутатите ще дискутират и мерки за подобряване на достъпа на ромите до пазара на труда в ЕС.

Евровинетка: такси от тежкотоварни автомобили. Новото законодателство създава общи правила за налагането на такси на тежкотоварните автомобили: те ще трябва да заплащат за причинените от тях "външни разходи", т.е. при формирането на таксите занапред трябва да се вземат предвид замърсяването на въздуха, произведеният шум и причинените задръствания.

Приемане на третия "морски пакет". Седемте доклада от третия морски пакет, известен като "Ерика ІІІ", който цели да подобри и да засили законодателството на ЕС в областта на морската сигурност, предстои бъде приет на трето и последно четене в ЕП. По време на помирителната процедура със Съвета на министрите през декември 2008 г. депутатите успяха да постигнат успех по повечето си искания.

Онлайн хазарт.
Регулирането на хазартните игри е и трябва да остане в компетенциите на държавите членки, смятат депутатите. Онлайн хазартът представлява 5% от целия хазартен пазар, характеризира се с лесен достъп и по-малко социални ограничения, поради което потребителите му са изложени на по-големи рискове. ЕП предлага регулирането да не се ръководи от правилата на вътрешния пазар, като същевременно се въведе по-строг контрол върху възрастта, както и таван на сумите, които един играч може да залага месечно.

Социално положение и подобряване на достъпа на ромите до пазара на труда в ЕС.
В доклад относно социалното положение на ромите и пазара на труда, който ще бъде гласуван на 10 март, европейските депутати определят образованието като приоритетно средство в борбата срещу бедността и социалното изключване на ромското население, и призовават за единна стратегия за интеграция на ромите в ЕС. Същевременно жените от ромски произход трябва да имат по-добър достъп до професионално обучение, което да им осигури умения, отговарящи на потребностите на пазара.

Предизвикателства пред снабдяването с петрол на ЕС. В доклада се предлагат редица мерки, които да подсигурят бъдещите доставки на петрол за ЕС. В него депутатите призовават за използването на неконвенционални петролни ресурси, както и за преминаване към транспорт, който не консумира петрол. Според тях потреблението на петрол може да се намали също така чрез използването на енергия от възобновяеми източници. Зависимостта на Европейския съюз от внос на петрол ще достигне 95% през 2030 г.



Тагове:   Страсбург,   март,   парламент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 576030
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031