Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2009 00:00 - Брюксел очаква ясни послания. Министерството се бави с отговорите, което е основна причина за спрените европари
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1047 Коментари: 0 Гласове:
0



image

 

Евродепутатът Петя Ставрева:

 

Министерството се бави с отговорите, което е основна причина за спрените европари, смята Петя Ставрева

 

Политическа партия „Обединени земеделци” нееднократно е алармирала за сериозното забавяне на усвояването на средствата от европейските фондове в агросектора. Сериозно забавяне има и по отношение на изплащането на субсидиите – т. нар. директни плащания, които днес са изключително нужни на земеделските производители. В Деня на отворените врати, който земеделското министерство проведе този понеделник, се изнесе информация, че до момента имало усвоени средства в размер на 200 млн. лева или 100 млн. евро. Нека обаче направим една равносметка - какъв процент е това от общия размер на Програмата за развитие на селата и селските райони. 100 млн. евро на фона на 3 млрд. и 200 млн. евро, които имаме да усвояваме в периода 2007 – 2013 година по програмата говорят еднозначно, че страната ни сериозно изостава с усвояването на тези пари. Шансовете голям процент от този ресурс да влезе в страната намаляват с всеки изминал ден. Опитът на останалите новоприсъединили се държави показва, че началният етап наистина е по-бавен, но у нас забавянето е значително по-сериозно.

Парадоксът е, че именно когато сме в условия на финансова криза, когато българското земеделие има сериозна нужда от допълнителна финансова подкрепа и европейски ресурс, за да навакса изоставането и да се превърне в конкурентноспособно, заради недобро управление, заради липса на прозрачност и ефективен контрол, ние сме в ситуация да губим европейски пари.

По въпроса за изплащането на субсидиите се оказва, че почти една година, след като бяха подадени заявления за директни плащания от земеделските производители, едва сега става ясно, че изплащането се бави с оправданието, че има фермери, които са нарушили правилата, като са декларирали по-големи площи от реалните, които стопанисват. И отново говорим за едни предполагаеми срокове за изплащане на субсидиите. По информация на агроминистерството  3000 фермери са в нарушение, но 13000 чакат да им бъдат изплатени парите. Получих много писма, адресирани до Комисията по земеделие в ЕП и до Генерална дирекция „Земеделие” в ЕК, в които писма българските земеделци се обръщат директно към институциите в Брюксел, загубили всякакво доверие, че техните проблеми могат да бъдат решени на национално ниво. В своите писма фермерите питат защо не получават директните плащания, на които имат право. Отговорът на земеделското министерство е, че текат проверки. Което е опит да се търси проблемът там, където той не е. Може би липсата на достатъчен административен капацитет, за да се осъществят въпросните проверки на място е добро оправдание, но на практика това говори, че МЗХ се управлява от хора, които не могат да си свършат работата, а заложник на всичко това остават българските земеделски производители.

„Обединени земеделци” инициира създаването на подкомисия в българския парламент към Комисията по земеделие и гори. Тя трябва да проследява как се изплащат субсидиите и да открие по какви причини се стига до това сериозно забавяне.

На заседание на ЕК попитах еврокомисар Мариан Фишер Боел кога ще бъдат отблокирани евросредствата за земеделие за България. Това, което научих от нейния екип e, че още през януари 2009 г. до страната ни е изпратено писмо, в което е поискана допълнителна информация по две от точките на т. нар. екшън-план. Към 1 април т. г. отговор от българска страна до ЕК още не е получен. Което идва да покаже, че усилията на управляващите да бъдат отблокирани евросредствата са повече афиширани и по-малко адекватни на изискванията на Брюксел. Това показва недобра комуникация между хората, които управляват агросектора у нас и европейските институции.

От Брюксел очакват от страната ни послание, което недвусмислено да показва, че няма да се злоупотребява с европейски пари заради преплитащи се икономически интереси.

Ако такова послание беше излъчено категорично от страна на България, смятам, че блокираните евросредства много по-рано щяха да бъдат освободени от възбрана и с тях да се оперира в момента. Фактът, че отговорите от страна на българските управляващи се бавят, че над тях дълго се умува носи една допълнителна несигурност и говори за отказ от страна на компетентните органи да си свършат работата. Това допълнително бави усвояването на ресурсите.

1 млрд. и 20 млн. евро ще бъдат заделени за европейските фермери за периода 2010 – 2013 г. От тях 100 млн. ще отидат за селските райони. Идеята, която отдавна лансирам е, част от парите да бъдат отделени в Гаранционен фонд, от който българските фермери да могат да използват средства като начален капитал при кандидатстване по отделните европейски програми. Защото една от причините за слабото усвояване на евросредствата е именно липсата на такъв начален капитал. Но това ще се реши от националните политики на отделните държави. До 30 юни т.г. България трябва да уведоми Брюксел за дейностите, чрез които възнамерява да  усвоява тези допълнителни средства. Забавим ли се и този път, парите ще бъдат пренасочени към други страни-членки.

   

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577528
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930