Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 15:29 - Пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург, 21-24 април 2009 г.
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1095 Коментари: 0 Гласове:
0




април 21, 2009

По-ниски цени на роуминга от 1-ви юли 2009 г. Цените за обаждане, изпращане на съобщения и мобилен интернет в роуминг ще бъдат намалени от 1-ви юли 2009 г., като максималните цени за обаждания ще бъдат 0.43 евро за изходящи и 0.19 евро на минута (без ДДС) за входящи разговори. Максималната цена на SMS в роуминг от 1-ви юли 2009 г. ще бъде 0.11 евро (без ДДС).


Права на пациентите за ползване на здравни услуги зад граница. За пациентите ще бъде по-лесно в бъдеще да ползват здравни услуги зад граница и разходите им за това ще бъдат възстановявани, благодарение на законодателното предложение за правата на пациентите при трансгранични здравни грижи, което депутатите ще гласуват на предстоящата сесия в Страсбург. ЕП настоява пациентите да бъдат информирани по подходящ начин относно техните права при лечение извън тяхната държава членка.


Удължаване на срока на авторските права до 95 години. На предстоящата сесия в Страсбург депутатите ще гласуват предложение за директива, която ще увеличи срока за закрила на авторското и някои сродни права. Новият текст предвижда изпълнителите и продуцентите на звукозаписи да получават възнаграждения от авторски права в срок от 95 години след първото издание или изпълнение на творбата им.

Зелена светлина за либерализирането на пазара на електричество и газ в ЕС. Либерализирането на европейските пазари на електричество и газ ще продължи, като същевременно правата на енергийните потребители ще бъдат засилени, благодарение на постигнатия компромис между депутатите от ЕП и чешкото председателство на ЕС по т.нар. трети енергиен пакет. Законодателните текстове от него ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на ЕП в Страсбург.

Платежоспособност II. На предстоящата сесия в Страсбург европейските депутати ще гласуват предложението за директива относно предприемането и упражняването на застрахователна и презастрахователна дейност (т.нар. директива "Платежоспособност II"). Директивата въвежда нова регулаторна рамка, оптимизираща финансовата стабилност на застрахователната индустрия, като по въпроса беше постигнато споразумение със Съвета на министрите.

По-голяма прозрачност и независимост на агенциите за кредитен рейтинг. Законодателното предложение, което Европейският парламент ще гласува на предстоящата сесия в Страсбург, цели да повиши прозрачността и независимостта на европейските агенции за кредитен рейтинг.

По-големи права за автобусните пътници и тези, пътуващи по водни пътища. Европейският парламент ще гласува законодателно предложение, което гарантира правата на автобусните пътниците, както и на тези, пътуващи по море или по вътрешен воден път, по подобие на вече успешно прилаганите права на пътниците на въздушен транспорт. Акцентът на законодателството е върху обезщетяването и помощта при отмяна или закъснение, правата на пътниците с увреждания, отговорността на превозвачите при телесна повреда или смърт, както и върху подобряването на разглеждането на жалбите.

Задължения за доставчиците на дървен материал. Депутатите ще гласуват за въвеждането на по-стриктни правила за продажбата на дървен материал в ЕС, тъй като според тях незаконната сеч е основната причина за обезлесяването и влошаването на състоянието на горите. Всички оператори от веригата за доставки на дървен материал ще трябва да доказват законността на техния дървен материал и изделията от дървен материал, които пускат на пазара. На нарушителите ще бъдат налагани санкции, които да отразяват степента на икономическите и екологичните щети.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 576169
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031