Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2009 11:45 - Пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург, 4-7 май 2009 г.
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1169 Коментари: 0 Гласове:
0



май 03, 2009

ЕП иска минимум 20 седмици отпуск по майчинство, като първите 6 да бъдат с пълни обезщетения. Депутатите от ЕП предлагат отпуската по майчинство в ЕС да бъде минимум 20 седмици. Те настояват също така за отпускането на обезщетение за майчинство в рамките на 100% от работната заплата през първите 6 седмици след раждането и минимум 85% за останалата част на отпуската, както и за въвеждане на отпуска за бащинство.

Доклад на Петя Ставрева за инвестиции в размер на 1.020 милиарда евро за развитие на селските райони. Добавяне на близо 250 милиона евро към средствата за 2009 г. и повече гъвкавост при разпределението и използването на фондовете, предвидени за посрещане на новите предизвикателства пред Общата селскостопанска политика и за развитие на широколентов интернет в селските райони: това са основните искания в доклада на българския евродепутат Петя Ставрева относно мерките за развитие на селските райони като част от Програмата за икономическо възстановяване на ЕС.

ЕС финансира свързването на газовата мрежа на България с тези на Гърция и Румъния. Европейската програма за икономическо възстановяване предвижда да се инвестират 3.98 милиарда евро в проекти за свързване на газопреносни и електропреносни мрежи, за разположени в морето вятърни инсталации и за проекти за улавяне и съхранение на СО2. България ще получи финансиране по проекта Набуко, както и за свързване на газовата й мрежа с тези на Гърция и Румъния.

ЕП подкрепя посочването на енергийната консумация на домакинските електроуреди върху етикетите. ЕП ще гласува проектодиректива относно посочването на енергийната консумация на домакинските електроуреди върху етикетите и в стандартната информация за продуктите. По този начин ще се разшири обхватът на съществуващата директива за енергийно етикетиране, като всяка реклама, изтъкваща технически характеристики на хладилници, перални машини или фурни, трябва да посочва енергийното потребление на продукта. Депутатите ще разгледат също проект за промяна на съществуващата "А-Г" енергийна маркировка.

Реформиране на законодателната рамка за електронните комуникации, по-висока защита на потребителите. Пакетът за телекомуникациите съдържа мерки за: координиране на радиочестотите в ЕС, за да могат гражданите да се възползват от новите електронни услуги (като мобилен широколентов интернет); създаване на Орган на европейските далекосъобщителни регулатори, който да следи за прилагането на мерките и да предприема инициативи за инвестиции в нова инфраструктура (като мрежи от ново поколение); широк кръг от мерки за защита на потребителите (например преносимост на номера в рамките на един ден).

Въвеждане на минимални стандарти за приемане на лица, търсещи убежище. Пакет от мерки, целящи да подобрят начина на функциониране на европейската система за даване на убежище и да увеличат правата на лицата, търсещи убежище, ще бъде гласуван на пленарната сесия на ЕП в Страсбург (4-7 май). Депутатите предлагат поправки, които да засилят солидарността между държавите членки при разглеждането на искания за убежище.

Капиталови изисквания за банките. На предстоящата сесия в Страсбург ЕП ще приеме законодателна резолюция относно директивите за капиталовите изисквания за банките. Целта на новото законодателство е да подобри рисковото управление и да избегне повторение на сегашната банкова криза в бъдеще (фалити на банките, упражняващи натиск върху други банки и излагащи на риск цялата финансова система). Преразглеждането на директивите за капиталовите изисквания представлява един от първите законодателни отговори на настоящата финансова криза.

Директива за работното време: усилията за постигане на компромис със Съвета не дадоха резултат. ЕП и Съветът на министрите не успяха да постигнат споразумение по директивата за работното време, като проблемните точки бяха три: клаузата за неучастие (т.нар. "opt-out"), неактивното дежурство (на повикване, от особено значение за здравните работници) и работниците с повече от един трудов договор. Това е прецедент, тъй като за първи път не се стига до постигане на компромис по време на помирителната процедура от влизането в сила на Договора от Амстердам.

Почти пълна забрана на търговията с тюленови продукти. Търговията на тюленови продукти в ЕС като цяло няма да бъде разрешена, след като ЕП и Съветът постигнаха споразумение относно регламент по въпроса. Двете институции са съгласни той да изключва лова, провеждан от инуитски и други автохтонни общности. Пускането на пазара на тюленови продукти, произхождащи от ловувания, регулирани от националното законодателство, чиято единствена цел е устойчивото управление на морските ресурси, ще бъде също позволено.

Правата на човека по света през 2008 г. Постепенното премахване на смъртното наказание по света и постигнатият напредък относно правата на жените и децата са сред положителните резултати, посочени в Годишния доклад на Европейския парламент за правата на човека по света през 2008 г. Въпреки това, според депутатите Европейският съюз би могъл да работи по-ефективно в тази област. Друг въпрос, на който те обръщат особено внимание, е дали ЕС спазва винаги своите собствени принципи, давайки като пример борбата с тероризма и имиграцията.

Европейският фонд за приспособяване към глобализацията ще се бори срещу съкращенията на работни места. На предстоящата сесия в Страсбург европейските депутати ще гласуват предложение, целящо да разшири полето на действие на Фонда за приспособяване към глобализацията в ситуации на икономическа и финансова криза. По въпроса бе постигнато споразумение на първо четене със Съвета.

Можете да следите пленарните заседания на Европейския парламент на живо по интернет телевизията на ЕП EuroparlTV.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578039
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930