Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2009 14:17 - Нийл Париш, председател на Комисията по земеделие в ЕП: Петя Ставрева е земеделският глас в Европа
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1276 Коментари: 0 Гласове:
0



 

image

Ани СТОЯНОВА

 

На България и трябва нова политика, насочена към проблемите на фермерите. Ето защо се нуждаем от промяна. Това заяви настоящият евродепутат и кандидат за евродепутат от ПП „Обединени земеделци” в листата на „Синята коалиция” Петя Ставрева на среща по въпросите за възможностите и перспективите за развитие на земеделието в страната ни в Пазарджик. Много често чуваме, че някой друг е виновен за ситуацията у нас. Не смятам, че проблемът е в европейските стандарти, а в националната политика, защото в много държави съумяват да помогнат на малките и средните стопани чрез работещи програми, а тук стигаме до неусвоени пари, спрени фондове и фалирали фермери. С дейността си се опитах да помогна за преходния период на българското земеделие, но решенията се взимат в кабинетите. Защо това у нас не се случва? Защо няма 100% доплащания? Защо на млекопроизводителите не са изплащани помощи в последните месеци? Отговорът е един – в България няма ефективно управление на агросектора и ясна визия за развитието му, заяви евродепутат Ставрева.

На срещата, организирана в Младежки дом - Пазарджик присъстваха Анастасия Димитрова-Мозер, зам.-председател на Народното събрание, председател на ПП „Обединени земеделци”, Моньо Христов, зам.-председател на ПП „Обединени земеделци”, депутатът от ДСБ Екатерина Михайлова, кандидатите за народни представители от „Синята коалиция” Даниел Митов и Веселина Ралчева, областните лидери на коалиционните партньори д-р Никола Пенчев, д-р Неделчо Пещерлиев и инж. Емил Йончев, председател на областното настоятелство на „Обединени земеделци”, представители на местната власт, фермери и представители на браншови организации. В дебата с обществеността официален гост беше председателят на Комисията по земеделие на Европейския парламент Нийл Париш, дошъл по специална покана на евродепутат Ставрева.

„Петя Ставрева направи много, за да се чуе гласът на земеделците в Европа”, подчерта Нийл Париш, който призна, че преди да стане политик, също е бил фермер и познава сектора отблизо. Проблемът на България е, че като новоприсъединила се страна-членка по някаква странна причина

 

българското правителство трудно се справя с политиките на ЕС

 

и не успява да докара средствата, които са отделени за земеделието до българските ферми.

Важно е да се даде възможност на Петя Ставрева отново да работи в Брюксел, за да помогне за разрешаването на всички проблеми, каза Нийл Париш. Председателят на Комисията по земеделие в ЕП изслуша и коментира проблемите на млекопроизводители, зърнопроизводители, картофопроизводители и др. Трябва да се опитаме да подобрим субсидиите към България, защото вашите производствени разходи се увеличават, коментира той пред фермерите. Нийл Париш беше категоричен, че плащанията в агросектора трябва да са еднакви за всички страни-членки на ЕС, тъй като към момента в нашата страна получваме 25% от сумата, насочена към стара държава-членка. Петя Ставрева нееднократно е водела български делегации в Брюксел и с някои от тях съм се срещал лично, като съм се опитвал да помогна, разказа Париш. Хора като нея трябва да присъстват в Европейския парламент, за да се решават проблемите на българските фермери, подчерта евродепутатът. „Има ли достатъчно политическа воля от София фермерите да получат подкрепа? Аз мисля, че няма. Затова е много важно как ще се представите на изборите”. Това каза още на присъстващите председателят на Комисията по земеделие.

Петя Ставрева представи доклада си за осигуряване на 1 милиард и 20 млн. евро за допълнителна подкрепа на фермерите и селските райони в Общността, изключително важен и за българските земеделци. Тези пари са част от т.нар.

 

кризизсен пакет, който ЕС отпуска

 

за справяне с последствията от икономическата криза. Най-важното сега е тези пари да стигнат до българските фермери, каза Петя Ставрева. От тях около 100 млн. лв. ще са насочени към България и ще бъдат добавени към бюджета на Програмата за развитие на селата и селските райони. За да получим тези пари от началото на 2010 г. Министерство на земеделието трябва да изпрати списък в Брюксел с дейности, чрез които ще се усвоят тези допълнителни пари. Интересите на българските фермери изискват много бърза реакция и аз се надявам тази важна задача да бъде изпълнена от държавната власт. Като докладчик имах възможност да предложа всяка държава, съобразно нуждите на ангажираните в агросектора, сама да определи кой ресурс в каква посока да бъде насочен. След среща с браншови асоциации и фермери апелирах част от тези пари да отидат за създаване на Гаранционен фонд, който да финансира кандидатстващите с проекти по Програмата за на развитието на селските райони, оповести в доклада си земеделският евродепутат.

Петя Ставрева с присъствието си в Европейския парламент направи много за новия и добър облик на България, въпреки ширещата се корупция в управлението и съдебната система, заяви лидерът на ПП “Обединени земеделци” Анастасия Димитрова-Мозер. Тя изтъкна, че земеделието трябва да е основен приоритет на държавната власт, а спрените еврофондове са знак, че сегашните управници не мислят за развитието на този важен за страната сектор. Най-големите провали на тройната коалиция бяха именно в агросектора, подчерта и депутатът от ДСБ Екатерина Михайлова. България беше залята от протести, а парите от ЕС – спрени. За да се решат тези толкова важни проблеми и за истинско европейско земеделие трябва да сменим управлението, категорична беше Михайлова.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577749
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930