Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2009 17:13 - Отворено писмо до колебаещите се: Първият стълб на синия мост е оранжев
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1388 Коментари: 1 Гласове:
0



  Позиция

 

Първият стълб на синия мост е оранжев

 

Отворено писмо до колебаещите се

 

Глория БОТЕВА

 

"Да не вярваш в победата на Синьо-оранжевата коалиция, означава да не вярваш в победата на Доброто срещу империята на Злото. Това за мен означава да не вярваш в Бога, в смисъла на Рождеството и Възкресението и в силите на българския народ да въстане и да защити демокрацията в България!" -

Анастасия Димитрова-Мозер 16.05.2009 г. НДК

 

 "Tu ragazza dell"Europa" (ти си дете на Европа) пее Джана Нанини в една своя песен и вдига на крака италианската младеж,като я зарежда със самочувствие и дързост.

Време е и ние да възкресим една позабравена българска песен, която звучи като химн на щастието и може да се запее от всеки, независимо от партийната му окраска. Достатъчно е някой да започне: "Оранжево небето..." и продължението  се подхваща в хор от всички: Оранжево морето, оранжевите майки, оранжеви дечица, оранжеви китари оранжево звънят....

Безоблачно синьо и мирно небе и щастливи, жизнени, пулсиращи хора. Това е заявлението на българската младеж, изразено чрез Синьо-оранжевата коалиция.

Не обичам крайностите. Не мога по ботевски силно да мразя комунистите, или фанатично да обичам сините. Нямам репресирани родители и не съм четвърто поколение земеделка. Но като немски възпитаник научих, че човек няма право да бъде неутрален, когато Родината му е изправена пред проблем.

Както за нас най-българският роман е "Под игото", то в немската литература "Mutter Courage" (Майка кураж) на Бертолд Брехт е учебник по патриотизъм. В него майката изпраща и последния от тримата си сина на сигурна смърт с думите "Man darf nie neutral sein!" (Човек не може да си позволи да бъде неутрален). Няма по голямо престъпление от това да стоиш на страна, да чакаш и да нямаш позиция. Защото по този начин вървиш срещу себе си и помагаш на врага. За да бъдеш полезен в момента и в бъдеще, за да имаш право да искаш и изискваш, трябва да дадеш. Днес се иска само да си помогнеш сам, да протегнеш ръка и да изразиш мнението си чрез своя глас.

Ако не знаеш кого да подкрепиш, защото мислиш, че "...и едните и другите са маскари..." (Алеко Константинов), ще ти помогна , като ти обясня моите мотиви:

Спечели ме Синьо-оранжевата коалиция, защото събира под общ знаменател и поставя на равна нога интелигенцията от големия град и хората, здраво свързани със земята, хората, които са с "...черни, груби, попукани от труд ръце...", и които заслужават нашия дълбок поклон. Това е и коалицията на почтените трудови хора, независимо дали са българи, турци или роми. За да изглежда българският селянин като германския или италианския, т.е. като европейския, трябва някой да го представлява в Европейския съюз, да му помогне да произвежда не с непосилен труд и без възнаграждение, като излиза през седмица на стачки, а да се ползва от всичко, което предлага ХХІ век и Европа. Тогава и ние като германците и италианците, т.е. като европейците, ще можем гордо да кажем: "Селяните ни заслужено са едни от най богатите и уважавани хора в България".

Когато в Швейцария са ме питали от къде съм, и чуят България и българка, това, което чувам е  "комунисти" и "комунистишес ланд". Неприятно е, но не се обиждам от подобни реплики. Свободният свят обаче свързва червения цвят и червената партия с липса на демокрация и свобода. Точно тази липса ражда зависими и без самочувствие и достойнство хора. А такива на Европа не са нужни. Защо да не свързват България с розовите градини, зрялото грозде, вкусните домати и Черното море?

 Аз гласувам за Синьо-оранжевата коалиция и съм спокойна за детето си. Изпратете Синьо-оранжевата коалиция в Европа и бъдете спокойни за земята си.

 

 

 image

                                                                                 

 




Гласувай:
0



1. haralanov - Здравейте!
28.05.2009 17:23
Винаги са ме учудвали т.нар.колебаещи се!Що за аморфна маса,сякаш без мнение или с високомерно мнение сякаш са над нещата!И в денят на Изборите,гласуват с краката си!Аз ще гласувам за Синята Коалиция!Нищо по-смисленно не виждам!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 576040
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031