Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2009 00:41 - Петя Ставрева: Време е европейските пари да стигнат до българските фермери
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 2046 Коментари: 0 Гласове:
0



Петя Ставрева, земеделският кандидат за евродепутат в листата на Синята коалиция:

 

Време е европейските пари да стигнат до българските фермери

image

 

Интервю на Анета БОЖИДАРОВА

 

- Г-жо Ставрева, Синята коалиция провежда ежедневно срещи с хората от страната във връзка с предстоящия евровот - кое прави най-силно впечатление, от какво най-вече се вълнуват гражданите?

 

- Българските граждани искат промяна. Те очакват страната ни да има по-силно присъствие в институциите на Общността, а българските представители в Брюксел по-активно да участват във формирането на общите политики на ЕС. И разбира се, основният въпрос, който се поставя по време на разговорите е за парите от еврофондовете – кога те ще стигнат до хората.

 

- Мнозина социолози и политолози отчетоха като погрешно решението да се внушава, че изборите за евродепутати едва ли не са генерална репетиция за национален парламент. Реално тече дебат за националните политики и по-малко се говори в европейски контекст. Какво е твоето мнение?

 

- Изборите за Европейски парламент се провеждат месец преди вота за националния. Смятам, че резултатът от първите ще повлияе на подкрепата, която ще получат партиите и коалициите на изборите за 41 Народно събрание. Общите европейски политики дават възможности и насоки за всички страни-членки на Общността. Но от националните правителства зависи до каква степен всяка държава ще се възползва максимално ефективно от тези възможности. В този смисъл не е необичайно хората да се интересуват от това кой управлява страната. Затова е важно да се мобилизираме за евровота. Винаги съм смятала, че участието в изборите за Европейски парламент е израз на подкрепа за продължаващата евроинтеграция на страната ни.

 

- С какви илюзии трябва да се разделят българските граждани относно ролята на европейските институции и членството на страната ни в ЕС?

 

- Немалко български граждани очакват, че евроинституциите ще се намесят и ще решат проблемите у нас. А на практика от нашия вот, от това какви хора изпращаме в управлението на страната зависи дали България ще стане нормална европейска държава.

 

- Каква е пряката финансова полза за българското земеделие от членството ни в ЕС? Защо европейската подкрепа е толкова важна?

 

- Пряката финансова полза от членството на България в ЕС само от Програмата за развитие на селата и селските райони е над 3 млрд.евро до 2013г. Отделно са субсидиите за единица площ, които получават земеделските ни производители.

Бих добавила и допълнителните средства за селските райони от общия план на ЕС за справяне с икономическата криза, които са около 50 млн.евро. Тази допълнителна помощ е доказателство за солидарността, на която може да разчитаме, но и отговорността, която носим.

Но европейската подкрепа не се измерва само в пари. Българските производители сега имат възможност да продават продукцията си на много по-голям пазар. Но управляващите не си свършиха работата. Вместо да се възползваме от новите възможности, ние губим пари заради корупция и лошо управление на еврофондовете. Продължаващите протести на българските фермери са знак, че секторът се управлява лошо. Време е това да се промени и европейските средства да стигнат до фермерите.

 

- Какво е твоето лично послание? Защо да гласуват българите за Европейски парламент?

 

- Важно е българските граждани да гласуват на евроизборите на 7 юни и да направят разумния избор като подкрепят кандидатите на Синята коалиция. Време е България да има активно присъствие в институциите на Общността.

На някои им се струва, че Брюксел е далече, но това не е така. Българските евродепутати могат да влияят върху решенията, които се вземат в ЕП и върху политиките за развитие на ЕС – в областта на земеделието, екологията, регионалното развитие, енергетиката и т.н. Затова е важно какви хора изпращаме в Брюксел. Те са лицето на страната ни в най-демократичната институция на Обединена Европа.

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 578526
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930