Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2006 01:34 - ПРОЕКТ ЗА НОВ УСТАВ НА БЗНС - НС
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 1714 Коментари: 1 Гласове:
0




ПРОЕКТ !!!


УСТАВ НА БЗНС - НС


Глава първа

 

СЪЩНОСТ И ЦЕЛИ

 

Чл.1 БЗНС - НАРОДЕН СЪЮЗ е политическа организация, която изповядва идеите на земеделското движение, изразени от най-видните му представители - Александър Стамболийски, Димитър Гичев, д-р. Г.М.Димитров, Никола Петков, Янко Забунов. Идеологията и Програмата му са изградени върху принципите на демократичните традиции на българския народ и утвърдените общочовешки ценности и морал.

Чл.2. Основната цел на политическата дейност на  БЗНС - НАРОДЕН СЪЮЗ е благоденствието на народа при демократична, парламентарна и републиканска форма на държавно управление. Дейността на съюза се осъществява под девиза:

 

Мир, Хляб, Свобода и Народовластие.

 

Чл.3. БЗНС - НАРОДЕН СЪЮЗ работи за:

         /1/ Изграждане на социално ориентирано пазарно стопанство, за създаване на средна класа, за приоритетно развитие на земеделието и свързаните с него отрасли, за равнопоставеност на всички видове собственост;

         /2/ Възраждане и утвърждаване многовековните културни традиции на българския народ и идеалите на българското национално възраждане.

Чл.4. БЗНС - НАРОДЕН СЪЮЗ осъвременява съюзната си програма в съответствие с развитието на обществено-политическите условия, като запазва основните принципи в своята идеология, същност, цели и при спазване на Конституцията и законите в Република България.

Чл.5. Седалището на  БЗНС - НАРОДЕН СЪЮЗ е в гр. София, пл. "Славейков" №о 4-А, община "Средец".

 

Глава втора

 

ЧЛЕНСТВО

 

Чл.6. /1/ Член на БЗНС - НС може да бъде всеки пълнолетен и дееспособен български гражданин, който не е лишен от избирателни права, не членува в други политически организации и приема и изпълнява неговите Устав и Програма.

         /2/ Членовете на БЗНС - НС  членуват в местни земеделски дружби по местоживеене или постоянен адрес.

         З/ Не могат да членуват в съюза осъждани за тежки умишлени престъпления или участвали в репресии срещу българския народ и не са реабилитирани. /подчертаното ОТПАДА/

 

Чл.7. /1/ Членовете на БЗНС - НС се приемат  от Общото събрание /подчертаното ОТПАДА/  от ръководството /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/ на съответната местна земеделска дружба, до която подават заявление  /ОТПАДА/ молба /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ /. Заявлението / Молбата/НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ трябва да бъде преподписана от още двама членове на БЗНС - НС.

         /2/ Заявлението се разглежда от общото събрание в присъствието на кандидата, като решението за приемане на кандидата се взема с явно гласуване и при мнозинство две трети от присъстващите на събранието.  /ОТПАДА/

         /2/ Молбата се разглежда в присъствието на кандидата от ръководството на МЗД, което се произнася в едноседмичен срок. /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/

         /3/ Отказът за приемане се обжалва пред Общинската КРК. НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/

         /4/ При промяна на местоживеенето или постоянния адрес съюзният член може да се отчисли със служебна бележка в месечен срок от дружбата, в която членува, и да се зачисли по новото му местоживеене или постоянен адрес.

 

Чл.8./1/ Членовете на БЗНС - НАРОДЕН СЪЮЗ имат равни права и задължения във вътрешносъюзния живот. За избиране в състава на ръководен орган е необходимо кандидатите да са били редовно отчетени най -малко една година – за ръководствата на местните земеделски дружби, най-малко две години – за общинските и областните ръководства, а за останалите ръководни органи – четири години.  /ОТПАДА/

За избиране в състава на ръководен орган е необходимо кандидатите да са били редовно отчетени най -малко една година за всички. /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/

Изискването за стаж не се прилага при новообразувани дружби за тяхното ръководство.

         /2/ Съюзният член има право:

1.Да избира и бъде избиран в съюзните органи  в съответствие с този Устав.

2.Да излага и отстоява своите мнения, съображения и предложения относно дейността на съюза.

3. Да участва във формирането на политическите решения на местния орган. /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/

         /З/ Съюзният член е длъжен:

1.Да спазва Устава и работи за изпълнение на Програмата.

2. Да съдейства за засилване ролята и утвърждаване авторитета на съюза. /ОТПАДА/

3.Да изпълнява решенията на съюзните органи.

4.Да участва редовно и  активно в съюзния организационен живот.

5.Да разбира и утвърждава демократизма във вътрешния съюзен живот и да пази съюзното единство. /ОТПАДА/

6.Да плаща редовно членския си внос.

 

Чл.9./1/ Членството в БЗНС -  НАРОДЕН СЪЮЗ се прекратява:

1.Чрез писмено заявление до местната земеделска дружба или ясно изразено устно заявление на нейно събрание, отразено в протокола.

2.При неплащане на членския внос за повече от шест месеца.

3.При възникване на обстоятелства, които водят до отпадане на някои от изискванията за членуване по чл.6 ал.2.

4.При изключване.

5. При смърт или обявяване на пълна недееспособност.

         /2/ Прекратяването на членството в БЗНС - НАРОДЕН СЪЮЗ по реда на чл. 9. ал. 1, с изключение при изключване, се извършва от ръководството на местната земеделска дружба и се съобщава от същото на първото общо събрание на дружбата. Общото събрание на местната земеделска дружба може да реши да бъдат извършени допълнителни проверки относно прекратяването на членството, въз основа на които може да отмени решението на ръководството.

 

Чл.10./1/ За нарушаване на Устава, уронване на престижа или увреждане интересите на Съюза, включително и чрез злепоставяне и клевети по адрес на съюзни членове, както и за неизпълнение решения на негови компетентни органи се налагат следните наказания:

1.Порицание.

2.Изваждане от състава на ръководен или контролен орган.

3.Изключване.

         /2/ Наказанието порицаване се налага от Общото събрание на местната земеделска дружба, в която членува предложеният за наказание с решение взето с мнозинство две трети от присъстващите членове.

         /З/ Наказанието изключване се налага от Общото събрание на местната земеделска дружба. Ако в месечен срок Общото събрание на местната земеделска дружба не се произнесе с решение, наказанието се налага от Общинското настоятелство, а  при негово бездействие повече от един месец - от областното настоятелство/ОТПАДА/ или друг висшестоящ съюзен орган.

         /4/  Наказанието изваждане от състава на ръководен или контролен орган се налага от органа, който е компетентен да извърши съответния избор. /ОТПАДА/

         /5/  Наказанията по предходните алинеи за членовете на някои ръководни и контролни органи се налагат, както следва:

1.       На членове на областните настоятелства и областните контролно-ревизионни комисии – от Управителния съвет. /ОТПАДА/

2.        На членовете на Управителния съвет, Върховния контролно - ревизионен съвет и Върховния съюзен съвет - от  Конгреса или от Върховния съюзен съвет.       

        /6/ Наказанията се налагат по предложения на ръководствата на местните земеделски дружби или на висшестоящите ръководни органи.

            В случаите на ал. 5 по предложението се произнася и  Върховния контролно - ревизионен съвет след проверка на получените сигнали.

         /7/ Във всички случаи преди налагането на наказанието основанието трябва да бъде съобщено на предложения за наказание и той да бъде поканен да даде обяснение.

         /8/ Решението за налагане или отказ да се наложи наказание може да се обжалва в тридесетдневен срок пред Общинската контролно-ревизионна комисия, а ако решението е на Управителния съвет - пред Върховния контролно-ревизионен съвет. Решенията на Общинската контролно-ревизионна комисия се обжалват в същия срок пред ВКРС. /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/

         /9/ Наказанието порицание се смята заличено, ако не са наложени нови наказания в срок от една година.

         /10/ Членовете, изключени от съюза, могат да бъдат приемани наново след една година от налагане на наказанието.

 

Глава трета

СТРУКТУРА

 

Чл.11. Организационната   структура   на   БЗНС - НАРОДЕН СЪЮЗ включва местни и  общински и областни /ОТПАДА/ земеделски дружби.

 

МЕСТНА ЗЕМЕДЕЛСКА ДРУЖБА

 

Чл.12./1/ Основната структурна единица на съюза е местната земеделска дружба.

           /2/ Броят на местните дружби и техните териториални райони се определят от съответното общинско настоятелство. По принцип в селата се създава една дружба.

          /З/ В един район, определен по реда на предходната алинея, може да съществува само една дружба. /ОТПАДА/ - ЗМС

          /4/ Местна земеделска дружба се създава по инициатива най-малко от 10 /ОТПАДА/

 5 /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/ души и се регистрира от общинското настоятелство. 

В малките населени места, с решение на учредителното събрание на МЗД могат да се създават и дружби с численост не по-малко от пет члена.     /ОТПАДА/

          /5/ Висш орган на местната земеделска дружба е Общото събрание, което се състои от всички нейни членове. То има следната компетентност:

1.  Приема отчета на ръководството и на контролно-ревизионната комисия.

2.  Избира председател /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/,  ръководство и контролно-ревизионна комисия с мандат от две години.

3. Избира делегати за общинското делегатско събрание по квоти за представителство, определени от областното /ОТПАДА/ общинското настоятелство.

4. Определя кандидати за кметове на съответните населени места, съгласувано с общинското настоятелство. /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/,  

5. Пред общинското делегатско събрание предлага кандидати за общинските изборни органи на местна власт.

6. Прави и други предложения пред общинското делегатско събрание и пред висшестоящите съюзни органи. /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/,  

7. Изисква отчети и обяснения от кметовете и общинските съветници, членове на дружбата.

8. Обсъжда и дава становище по всички съюзни въпроси.

9. Взема и други решения съгласно този Устав.

         /6/ Общото събрание на местната земеделска дружба се свиква:

1. По решение на ръководството на местната земеделска дружба, взето с мнозинство две трети от състава му. /ОТПАДА/

2. По искане на най-малко една трета от членовете на местната земеделска дружба.

3. По искане на висшестоящите ръководни органи на БЗНС – НАРОДЕН СЪЮЗ.

         /7/ Общото събрание се свиква с  писмена /ОТПАДА/ покана до всички членове в месечен/ОТПАДА/  седмичен срок /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/ преди датата на насрочване. . Решенията се вземат с мнозинство повече от половината от присъстващите на събранието.

         /8/ Ръководството на местната земеделска дружба се състои от З до 7 членове   общото събрание на МЗД взема решение от колко члена да се състои ръководството на МЗД /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ - ЗМС/  , които избират от състава си председател /ОТПАДА/ , заместник-председател и секретар - касиер. Когато местната земеделска дружба е с членове под 10 души се избира само председател.

         /9/. Ръководството на местната земеделска   дружба:

1. Организира дейността на местната земеделска дружба.

2. Привежда в изпълнение решенията на Общото събрание на местната земеделска дружба и на висшестоящите органи.

3. Събира членския внос, като внася отчисленията за висшестоящите  съюзни органи и набира абонати за съюзните печатни издания.

         /10/ Контролен орган на местната земеделска дружба е Контролно-ревизионна комисия, избрана от Общото събрание на местната земеделска дружба. Комисията се състои от трима души в състав : председател и членове. При местни земеделски дружби в състав по - малко от 10 членове може да бъде избран едноличен ревизор. Контролно-ревизионната комисия контролира приходите на дружбата и тяхното изразходване.

 

ОБЩИНСКА ЗЕМЕДЕЛСКА ДРУЖБА

 

Чл.13./1/ Местните земеделски дружби на територията на общината, а за градовете с районно деление -  района , образуват Общинска земеделска дружба.

         /2/ Висш орган на Общинската земеделска дружба е общинското делегатско събрание. То се състои от делегати , избрани от местните земеделски дружби, по квоти, определени от Общинското настоятелство според отчетения брой членове. Членовете на Общинското настоятелство, Общинската контролно-ревизионна комисия и председателят на общинското настоятелство на ЗМС участват по право на Общинското делегатско събрание. По право участват и членовете на Постоянното присъствие, Управителния съвет, Върховния съюзен съвет, Върховния контролно-ревизионен съвет, областното настоятелство /ОТПАДА/, Председателя на областното настоятелство на ЗМС, членуващи в съответната общинска дружба. В състава му участват със съвещателен глас кметовете и общинските съветници - съюзни членове. Делегатското събрание има следната компетентност:

1. Избира общинско настоятелство и общинска контролно-ревизионна комисия с двегодишен мандат и изслушва техните отчети. /ОТПАДА/

1.Избира и освобождава председател, общинско настоятелство и общинска контролно-ревизионна комисия с двегодишен мандат и изслушва техните отчети. /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/

2.Определя кандидати за изборни длъжности в общинските органи на местна власт и управление.

3. Предлага кандидати за изборни длъжности на националното ръководство. /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/

4.Избира един член на Върховния съюзен съвет. /ОТПАДА/

5.Избира делегати за Конгреса при квота на представителство, определена от този, който го свиква.

6.Изслушва информации и приема решения по обществено-политическия живот на общината.

7.Прави предложения, които да бъдат разгледани от областното делегатско събрание /ОТПАДА/   висшестоящите съюзни органи. /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ/

8.Обсъжда и дава становища по всички съюзни и национални въпроси.

9. Избира кандидат за член на ВКРС.  /ОТПАДА/

 

         /3/ Общинското делегатско събрание се свиква най-малко веднъж в годината, а отчетно-изборното делегатско събрание - веднъж на две години, ако няма друго решение от висшестоящ съюзен орган.

Свикването се извършва:

1.От общинското настоятелство.

2.По искане  най-малко на една трета от членовете на БЗНС - НАРОДЕН СЪЮЗ на територията на общината или една трета от ръководствата на местните земеделски дружби.

3.По искане на висшестоящите ръководни органи, областното настоятелство /ОТПАДА/, Постоянно присъствие и Управителен съвет. Свикването става с писмена /ОТПАДА/ покана в месечен срок преди датата на събранието, в която се посочва датата, мястото и дневният ред. Извънредното делегатско събрание се състои от делегати, избрани редовно на предходното делегатско събрание.

         /4/ Изпълнителен орган на общинското делегатско събрание е общинското настоятелство. Общинското събрание взема решение от колко члена да се състои постоянния състав на общинското настоятелство /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ - ЗМС/  То има постоянен състав до девет души /ОТПАДА/ и  разширен състав, в който участват председателите на местните земеделски дружби, председателят на общинското настоятелство на ЗМС, членът на Върховния съюзен съвет,  както и членовете на Управителния съвет, които членуват в местната земеделска дружба на територията на общината. На заседанията на общинското настоятелство има право да присъства председателя на общинската КРК. /ОТПАДА/

         /5/ На първото си заседание съставът на общинското настоятелство се конструира, като избира председател /ОТПАДА/,  заместник-председател, секретар и касиер  .

         /6/ Заседанието на разширения състав/ОТПАДА/ на Общинското настоятелство се провежда най-малко веднъж на месец.

         /7/ Общинското настоятелство:

1. Организира изпълнението на решението на общинското делегатско събрание и на висшестоящите ръководни органи.

2. Организира работата на местните земеделски дружби.

3. Поддържа връзка и защитава съюзните интереси пред общинските и държавни органи на територията на общината.

4.  Осьществява връзка с другите съюзни органи.

5. Осъществява издателска и друга стопанска дейност, разрешена от закона. /НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

б. Осъществява връзка с други политически и обществени организации на територията на общината.

7. При избори ръководи и организира цялата предизборна дейност на съюза на територията на общината.

         /8/  Общинската земеделс



Тагове:   нов,   нс,   БЗНС,


Гласувай:
0



1. анонимен - www.bzns-ns.com
07.12.2006 13:01
Zdr, ne znam kakwo stana s www.bzns-ns.bg, ZATOVA puskam kakvoto namerya na www.bzns-ns.com.

Ako iskate, registrirayte se i PISHETE.

Bello
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 576161
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031