Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2006 11:27 - Европейските перспективи пред младите
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 762 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.11.2006 15:49


Европейските перспективи пред младите

през погледа на Земеделския младежки съюз - БЗНС-НС

 

·        Земеделският младежки съюз се създава като политико-просветна младежка организация през  1921г. по времето на управлението на БЗНС. На 21 септември 2006 г отбелязахме 85 години от учредяването на младежката организация, която и днес продължава да работи за реализирането на демократичните идеи принципи на земеделския съюз.

 

Да ви се струва познато изречението: "Политиката е мръсна работа.Всички са маскари и крадци".  Чували сме го хиляди пъти.

Но за нас членството в ЗМС е израз на позиция. Споделяме принципите и ценностите на БЗНС-НС и се опитваме да допринесем за осъществяването на политиката, в която вярваме. За повечето земсисти членуването в младежката организация е традиция, наследство. Всички се обединяваме около една кауза и работим за нейното осъществяване.

ЗМС оказва непрекъсната подкрепа на голямата организация, но ние имаме друга не по-малко важна цел - да привличаме и подпомагаме млади хора с близки идеи, интереси и виждания, които да изразяват своята гражданска позиция по определени въпроси. Това е от съществено значение за нас и е начин да се намали апатията и липсата на гражданска позиция сред младите хора на страната.

Когато говорим за перспективи в ЕС, трябва да започнем с въпроса, до колко сме запознати с материята. Не е тайна, че много хора изпитват несигурност, дори страх от новите условия, в които ще се развиваме.

Те често не виждат перспективи за себе си в ЕС. А такива има и те никак не са малко.

 

1.Каква са перспективите?        

Като говорим за перспективи пред младите в ЕС, това, което със сигурност можем да отбележим са по-добрите възможности за развитие и за прогрес на всеки млад човек.

         Във всеки млад човек има потенциал, който чака да бъде реализиран, който ще му даде възможност да изгради успешна кариера, която от своя страна ще му осигури добър материален статус, обществено признание, ще му даде право на избор.

         Възможностите, които ни предоставя членството в ЕС дори в собствената ни страна са много – в  бъдеще ще се изостри търсенето на млади кадри, които към настоящия момент са дефицитни и следователно ценни. Младите и иновативни хора са най-активни и конкурентни. Това е една общност, която е динамична, умее да работи с нови технологии, с компютри и езици – неща, които са силно ценени на пазара на труда.

         Нови перспективи за младите хора и тяхната реализация се откриват и в сферата на образованието и възможностите на бизнеса. Европа като цяло се нуждае от университети от световна класа и хора, които да се учат цял живот. Затова нашите университети ще променят своите програми съобразно реалните потребности.

         В света на бизнеса всичко се променя с голяма скорост и конкуренцията е жестока, затова е нужно да има постоянен процес на усвояване на нови знания, умения и идеи. Присъединяването ни към ЕС ще ни даде възможност да усвоим нови международни похвати и идеи, които ще дадат тласък на бизнеса. Обучението и преквалификацията на младите служители и мениджъри ще стане задължително, за да бъдат те конкурентни и успели. Подобрението  на конкурентноспособността е процес, който ще се развива все повече и повече. Тенденцията за обучение и преквалифициране на персонала ще се засили  с цел да се използват максимално човешките ресурси в ерата на новите технологии и икономиката на знанието.

         С приемането на нашата страна в ЕС, България ще може да разчита на по-високи, чуждестранни инвестиции, на по-високи технологии, които ще дадат много възможности за кариера пред младите хора. Ще има увеличение на заетостта и следователно на работната заплата, които са значителни предпоставки за икономически успех и кариера. Всички статистики на ЕС показват, че икономиките на новоприетите страни са се облагодетелствали.

         Членството на България в ЕС ще даде възможност на младите хора за професионална мобилност – няма да е нужно кариерата да се ограничава с едно постоянно работно място. Всеки един млад човек  ще  може по всяко време да смени работата си и да приеме нови предизвикателства, което ще му донесе допълнителни възможности за развитие и професионален растеж.

          Европейският съюз е институция, която е гаранция за демократично, устойчиво и стабилно обществено и икономическо развитие. Позитивите за България са най-вече с сферата на предприсъединителните фондове, които целят да подмомогнат регионалното развитие, селското стопанство и инфраструктурата. Не бива да се изключва и законодателната дейност на Европейския съюз, прилагана чрез т.н. директиви, задължителни за държавите членки, която ще освежи българските закони.

         За всеки млад човек са от съществено значение международният опит и иновативност. Затова ние в ЗМС поддържаме връзка и работим с много и различни  организации – международни, политически, неправителствени, образователни, изцяло управлявани от млади хора. Сътрудничеството с тях организации ни дава възможност да развием своя потенциал, за да можем да играем положителна роля в съвременното общество. 

         Работата в такъв тип младежки организации насърчава нашите проактивност и лидерски умения, дава ни възможност да постигнем много от целите, които ще ни трябват за развитието на бъдеща кариера: работа в екип, индивидуално поемане и делегиране на отговорности, презентационни и комуникационни умения, международен опит, разговори и работа с компании и неправителствени организации.

 Трябва да осъзнаем, че животът в Европа означава преди всичко спазване на европейските закони. Европейският съюз представлява система от правила, по които предстои да се научим да живеем, ако искаме да се впишем достойно в европейското битие.

          Всичко това може би ще ни струва много труд, много нерви в условията на остра конкуренция и строго придържане към законите, затова е особено необходимо ние – младите  да изработим своя собствена стратегия,  да формулираме своите приоритети, своите цели и пътищата, чрез които да ги постигнем.

         Важно е младите хора да вярват в собствените си възможности, да продължават напред независимо от трудностите и неуспехите, да дават максимума от себе си, за да постигнат целите си.

       Младежите от ЗМС считаме, че България може да допринесе изключително много за обогатяването на европейската култура. Опирайки се на  собствените ни традиции и култура и на европейските демократични ценности ние трябва да влезем с гордо вдигнати глави в това голямо семейство и да докажем, че можем достойно да заемаме мястото си в него.

        

2. Един различен поглед върху участието на младите в обществено-политическия живот       

Ако времето, в което живеем не налагаше незабавна реакция на цялото общество – политическо, интелектуално и най-вече гражданско, навярно всички /с малки изключения/ биха продължили монотонния си начин на съществуване по старата порочна схема – с промяна на играчите, а не на концепцията, на структурата, на подхода и най-вече на мисленето.

         И ако трябва да се търси отговорност, тя трябва да се търси от всички ни. Защото, когато една държава е създала предпоставки на младо поколение разрушители за размяната на няколко “люлки” готованци и нагаждачи, за зараждането на последователи ксенофоби и за корупция от най-безобидния до най-крещящо показния тип, то няма как да не сме виновни всички. И тези, които са тук гледат безучастно, и тези, които България отгледа, обучи и в последствие загуби – някои безвъзвратно, други непоправимо, и анализаторите, слугуващи на този или онзи цвят и стратезите, и съветниците от тази или онази приятелска държава, разиграващи поредния сценарий в реално време и условия.

Затова би трябвало само хора, получили обективна положителна оценка, да претендират за привилегията да изведат страната ни до нивата за икономическо и политическо партньорство в Европа – нещо, което е слабо вероятно, а от тук и основата, която е доста учудваща – персони били й яростни противници да прегърнат идея в диаметрална противоположност с личната им идеология, но явно доволно отговарящи на икономическия им интерес.

Възможността, която без съмнение се открива пред младите във всички аспекти на живота при присъединяването ни към европейското семейство всъщност е възможност хора в младежка възраст, с тясна специализация, високотехнологично и иновационно образование и мислене, хора – непокварени от схемата на живот през последните 17-18 години, да бъдат лицето, облика, а защо не и гръбнака съвсем скоро именно на това гражданско общество, за което бленува обикновения български човек.

Приемайки, че първата, най-широкомащабна част от прехода е към своя край и първоначалното натрупване на капитали е почти приключило, то за всеки е ясно, че предстои преразпределение и усвояване на еврофондове в особено големи размери и ако не желаем те да бъдат разпилени в комисионни, между преговори и траншове, в институции, некомпетентни в ресорите си, които и досега са връщали пари от предприсъединителните такива, трябва да улавяме всеки възможен момент от живота си и да не допускаме той да се превърне в посредствен откъслек време, в което сме имали възможността да дадем своя принос за страната, за народа си, а в крайна сметка за самите нас и нашите деца. Поколенията след нас трябва да стъпят на основа, на която ние за съжаление нямахме щастието да проходим и понеже времето е назряло -  сега е мигът.



Тагове:   младите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 577646
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930