Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2007 15:09 - Аграрни браншови организации алармират Европейската комисия за опасност от монопол в Програмата за развитие на селските райони
Автор: zms Категория: Политика   
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове:
0



Петя Ставрева, евродепутат от ЕНП-ЕД и член на комисията по земеделие в Европейския парламент, инициира консултативна среща с Жозе Мануел Суса Ува, директор на Програмата за селско развитие в  Генерална дирекция "Земеделие"" на Европейската комисия. Повод за срещата са констатирани от страна на български браншови организации недостатъци в проекта на Програмата за развитие на селата и селските райони 2007-2013 в България.

 

В писмо до евродепутатката през октомври българският Национален млечен борд я информира за нередности по подготовката на програмата, която трябва да бъде одобрена от Европейската комисия до края на годината.

 

"За съжаление, водещите земеделски организации не бяха поканени да участват в работните групи, които изработиха процедурите и правилата по изпълнението на мерките по Програмата за селата и селските райони. Това е причината, поради която се обръщаме към вас и към Европейската комисия",  се казва в писмото на Националния млечен борд.

 

В проекта на програмата за развитие на селата и селските райони в България е посочено, че единственият, който ще получава финансова подкрепа по мярка 143 - Консултантски услуги за земеделски производители, е Националната служба за съвети в земеделието, която е държавна агенция към Министерство на земеделието.

 

От Млечния борд са притеснени, че ако Националната служба за съвети в земеделието разполага с монопол над Мярка 143, десетки оригинални и  качествени проекти ще бъдат провалени заради липса на финансова подкрепа.

 

В отговор на писмото на Млечния борд Петя Ставрева покани Геновева Бакърджиева, директор на  Националния млечен борд, Ивайло Тодоров от Асоциацията на българските земеделски производители и Борислав Борисов от Асоциацията на българските села на работно посещение в Брюксел. Те ще се срещнат с представители на Европейската комисия, както и с евродепутатите от ЕНП-ЕД Алберт Дес и Неил Париш, членове на комисията по земеделие на Европейския парламент.

 

Петя Ставрева каза "Надявам, се че чрез моята покана представителите на тези ключови земеделски организации в България ще могат директно да поставят своите въпроси пред директора на Програмата за селско развитие в Европейската комисия. Смятам, че това е моята роля като евродепутат, а именно да представям и защитавам българските интереси в Брюксел.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zms
Категория: Политика
Прочетен: 576190
Постинги: 328
Коментари: 228
Гласове: 548
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031